Реклама / Ads
13| 9708 |11.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Р. Попов за Фрог: Съветници на Рейгън и Тръмп смятат за лъжлива химическата атака в Сирия

.
Радион Попов
Уволнените от Доналд Тръмп съветник по националната сигурност и бивш шеф на военното разузнаване са скептични за химическата атака в Сирия на Башар Асад. Бившия съветник на Рейгън д-р Пол Крейг Робъртс, който също не може да бъде заподозрян в симпатии към Асад или Русия е категоричен, че има изфабрикуана причина за удар.
 
Това каза за Фрог военният разузнавач и бивш военен аташе в Сирия Радион Попов.

Този удар би бил, би могъл да бъде оправдан, или по-скоро разбран и оправдан , ако имаше доказателство за престъплението на сирийския режим. Но ича сао съмнения. Редица фактори и субекти твърдят, че това не е истина. Не е доказана тази химическа атака. Второ-Русия е в Сирия, защото е поканена от легитимно избрания режим на страната. А американският удар е без санкция на ООН и без покана на сирийския режим. Не се връзват нещата, смята той.

Могат да бъдат цитирани и съветника на Рейгън и  вече уволнените от Доналд Тръмп съветник по националната сигурност и бивш шеф на военното разузнаване. Майкъл Флин се изказа скептично за химическата атака.Стивън Банън – директор на предизборната кампания на Доналд Тръмп  само ден преди нападението в Сирия  изгуби мястото си в престижния Съвет за национална сигурност – признак за новата пренастройка в Белия дом. Бившия съветник на Рейгън д-р Пол Крейг Робъртс, който също не може да бъде заподозрян в симпатии към Башар Асад или Русия е категоричен, че има изфабрикувана причина за удар. С една дума въпросите са повече, отколкото са отговорите, посочва Попов.

След проверките от ООН преди години въпросът с  притежаване на химическо оръжие от Сирия беше сметнат за приключен. Достатъчно компетентни комисии от експерти и наблюдатели от ООН бяха в Сирия и въпросът беше приключен. Сега изведнъж се оказва, че има химически оръжия. Но няма доказателства.И най-важното - логиката на нещата е, че сирийският режим защо трябва да използва химическо оръжие и да влиза в такава сложна ситуация, след като нещата отиват в негова полза. Терористите губят, Ал Нусра губи, водят се преговори с по-меката и балансира опозиция. Нещата отиват към добър край. Сега изведнъж обстановката пак се взриви, обяснява разузнавачът.

Позицията на нашето външно министерство бе в угода на някому, не в интерес на истината и съобразена с фактите. Не намирам достатъчно логични причини за такава остра, заклеймяваща декларация.Когато аз бях заместник-министър на външните работи по време на грузинската криза, наши партньори от Запад също настояваха за подобна декларация, но аз, бидейки временно изпъняващ длъжността министър, останах на една балансира позиция и това беше подкрепено от правителството. Не се хвърлихме надолу с главата, за да се харесаме на  новите силни братя, категоричен е бившият зам.-външен министър на България.

Ради Найденов е опитен дипломат. Аз го  приех на работа в министерството на отбраната преди 25 години, но тази негова позиция ме изненада. Надявам се МВнР да не допуска повече такива остри и небалансирани позиции. Не е работа на България да води световната дипломация. Трябва да сме по-спокойни, защото играта е много голяма и е над България. Ние може само да понесем последствия от такива изхвърляния, смята той.

Той прогнозира и бъдещето на отношенията между двете велики сили. Русия и САЩ ще се разберат въпреки химическата атака и ракетите на САЩ. Ще страдат по-малките - ще страда Сирия, ще страда България. Те ще се разберат. Същото беше в отношението към Иран. У нас много правоверни либерали и демократи очакваха Америка и Израел да нанесат удари по Иран, но в крайна сметка преговорите решиха нещата. САЩ и Иран се разбраха, а ние носим последствията, заяви още Попов.

Радион Попов коментира и политическата обстановка в Турция преди референдума. Мойто пожелателно мислене е референдумът в Турция да не успее, за да не се превърне Кемалистка Турция в султанат. В Туция има достатъчно сили, които са против това. Но и Ердоган има много поддържици. Не искам да мисля за фалшификации, но... За  Турция и за целия свят е страната да продължи такава,  каквато е оставил Ататюрк и да не се намесват, лични, султански и диктаторски амбиции. От хората, които познавам и с които общувам всеки ден в България разбирам /сред тях има много мюсюлмани/, че те са против ислямизацията и налагането на еднолична власт в Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6125 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4609 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3417 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3736 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads