Реклама / Ads
18| 5929 |23.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Т. Попов пред Фрог: Няма да се вдига токът, ако се развалят договорите по твърдите цени

.
Тенчо Попов
Вдигането на цената на тока ще реши ли проблемите в енергийния сектор и доколко е неотложно то? На тези въпроси пред Фрог нюз отговарят бившият икономически директор на АЕЦ „Козлодуй” Тенчо Попов и Красимир Янков, член на комисията по енергетиката в 42-то НС.
 

Увеличението на цената на тока с 5 или 10 % няма да реши грамадните проблеми на енергийната система. Има базисен проблем – има капацитет за свръхпроизводство и това свръхпроизводство вместо в условията на конкуренция да води до снижаване на цените, води до повишаване. Това е резултат от липсата на либерализиран пазар. Грешната стратегия на дългосрочно договорени твърди цени и количества за изкупуване пречи да се реализира нашето задължение за отворен либерализиран пазар, който произтича от предлиберализационен пакет на ЕС. Докато не се създаде този свободен пазар и не бъдат прекратени всички договори на твърди цени за дълъг период от време, постоянно ще изпадаме в ситуацията да се определят непазарни цени от една комисия, която въпреки че е призована по закон да определя цените на базата производствени разходи не прави това, защото липсата на конкуренция води до увеличаване на разходите и оттук до увеличение на цените. Пътят по който вървим е крив и няма да ни докара до никъде. Искат се много смели реформи в системата, коментира Тенчо Попов.  

 

Какво се цели с подготвеното вдигане на цената на електрическата енергия – оздравяване на сектора, което не е възможно за един месец или гарантиране на работата на вятърни и соларни централи, включени да работят през 2012 година – в мандата на ГЕРБ. Не е ли целта изкупуването на скъпа енергия, която да плащаме всички? Именно непосилните сметки за ток и безобразията на монополите провокираха протестите през 2013 година, които свалиха правителството на ГЕРБ, коментира Красимир Янков.

 

Нека не се изхвърля на боклука едногодишната работа от ДКЕВР по анализ на възможностите за резерви в цялата система, за да има по-ниска цена на електричеството, призова експертът и допълни, че така се загробва бизнесът и се гонят инвеститори, а идва зима и хората не трябва да плащат за решенията на кабинета на Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5739 |18.09.2014 Д-р Найденов пред Фрог: Депутатите да обявят дали са луди и ориентацията си . 11| 6122 |17.09.2014 Посланик Шопов пред ФРОГ: Срещата Ердоган-Местан е коз за Доган-Местан . 7| 6182 |15.09.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Майката на стрелеца от Лясковец е оцеляла по чудо . 23| 5783 |12.09.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Костов затри здравеопазването по селата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads