Реклама / Ads
0| 5044 |22.06.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Предлагат намаляване на клиничните пътеки с излишен прием

.
Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се срещнат, за да обсъдят изваждането на дейности от болничната и извънболничната помощ. От БЛС заявиха вече, че няма да се съгласят с намаляването на цените на клиничните пътеки, както и с изваждането на дейности и процедури от болничната в извънболничната помощ.
 
Това изваждане на дейности в доболничната помощ е едно скрито намаляване на цените, което, по данни на Касата, ще доведе до икономии от порядъка на 33-35 милиона. Ние смятаме, че не е редно да се сменят правилата на играта в средата на този годишен период, коментира пред БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Според него извънболничната помощ, в огромната си част, не е в състояние в момента да поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ. Той посочи, обаче, че за 2016 година може да се помисли в тази посока. Ако изведете дадена дейност в доболничната помощ, без тя да бъде обезпечена с апаратура и кадрово, за пациентите означава риск, смята д-р Грозев.

Дефицитът в НЗОК може би ще бъде между 180-200 милиона лева и вариантът е актуализация на бюджета, заяви той, като допълни, че не са съгласни касата да се дотира от болничната помощ.Преди да се стигне до актуализацията на бюджет, трябва да се използват всички останали механизми, заяви от своя страна д-р Бойко Пенков - член на Надзорния съвет на НЗОК.

С колегите от съсловието трябва да измислим мерки, с които можем да оберем неефективните разходи. Да има критерии, които да прецизират необходимостта от болнично лечение. Малко повече приемаме хората в болници, когато можем да им решим нещата по друг начин, каза Пенков.

Според него на този етап е рано да се говори за актуализация на бюджета на Касата. БОйко Пенков ще предложи да се намалят клиничните пътеки, по които има най-много излишен прием в някои болници. Има такова нещо и трябва да се направи анализ кои болници и кои точно клинични пътеки са с надвишени обеми, допълни и д-р Грозев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5894 |20.06.2015 Роми пишат писмо на властта, благодарят й . 0| 8344 |20.06.2015 Отец Методий: Хората на братя Галеви продължават да безчинстват . 0| 7728 |20.06.2015 Яне Янев: Олигарсите на контрабандата искат да свалят правителството . 0| 7573 |18.06.2015 НПО: Фалитът на КТБ e скалъпен по доклад на фалшива одитна компания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads