Реклама / Ads
14| 8670 |18.11.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Преподаватели към Ранобудните: Уплашихте властта

.
Източник: Булфото
“Вие печелите битката на идеи. Убедени сме, че пълната окупация постигна целта си – вие събудихте голяма част от обществото ни!... Чу ви и властта – и се изплаши.” Това написаха в отворено писмо преподавателите, застанали зад Ранобудните студенти.
 

 

Ето пълния текст:

 

Скъпи Ранобудни студенти, като преподаватели, които подкрепят вашия справедлив протест и искания, изказваме своето възхищение от смелата ви гражданска позиция и заставаме зад взетото от вас решение да допуснете възобновяване на учебния процес при продължаване на протестните действия.

 

Окупирането на университет е и символен акт. Той изпрати ясен сигнал, че ситуацията в държавата е наистина критична, след като толкова много студенти са готови да рискуват обучението си, за да отправят своето послание за морал в политиката и обществото ни.

 

Фактите са красноречиви: след първите дни към вас се присъединиха стотици ваши колеги от Софийския университет; с окупации на зали се включиха и други университети в страната; послания във ваша подкрепа изпратиха български студенти от университети по целия свят,  а много ваши преподаватели и цели факултети застанахме зад вас и ви подкрепяме. И най-важното – малцина оспорват справедливостта на исканията ви. Вие печелите битката на идеи.

 

Посланието ви е чуто и намира широко обществено одобрение. Затова сме убедени, че пълната окупация постигна целта си – вие събудихте голяма част от обществото ни! А тези, които не приемаха тази форма на протест, сега могат още по-открито да заявят своята подкрепа и да се присъединят към вас! Чу ви и властта – и се изплаши. Срещу силата на вашите аргументи управляващите противопоставиха многохилядна полицейска сила; срещу вашите искрени и непоколебимо защитавани позиции – влакови композиции и рейсове с хора, на които дори не се постараха да обяснят накъде и с каква цел ги водят; на вашия пример за активна гражданска позиция успяха да противопоставят примера на Христо Бисеров. На искането ви политиката да стане това, което трябва да бъде – да служи на общото благо, властта отговори, че не иска да пусне „държавното кебапче”. От тези реакции на властта стана пределно ясно, че управляващите не подбират средства за постигане на целта си – власт на всяка цена. Това само потвърди убеждението ни, че срещу нас е едно напълно делегитимирано управление, разчитащо на безпринципна коалиция с радикални национал-популисти, доказало арогантната си нечувствителност към базови морални норми и обществени настроения. Ще се намерят хора, които не разбират решението ви и ще ви обвинят в малодушие, в страх. Говорете с тях, не им обръщайте гръб – но не им позволявайте да ви разколебаят и разделят! Вие постъпвате отговорно и правилно. Сега е време да продължим нататък – заедно, единни, Ранобудните студенти и техните преподаватели и съграждани.

 

Протестът ви постига невероятното – събира на едно място хора, които не се познаваха; кара ги да споделят обща визия и да работят за една по-добра, демократична, европейска България. С вас сме – продължаваме напред!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6427 |16.11.2013 Ранобудните посочиха "поредните правителствени провали" . 0| 6152 |13.11.2013 "Цветна олимпиада" в гр. Троян . 0| 6491 |13.11.2013 Сигнал до Цацаров срещу "неонацистка" партия . 19| 22400 |11.11.2013 Жорж Ганчев те пита „Българино, прегледа ли си простатата?”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads