Реклама / Ads
16| 5321 |22.06.2008 НАРОДЕН ГЛАС

В преследване на мита за истината

.
Казваме, че политиците ни лъжели. Огорчени сме от неспазените им обещания. Чувстваме се като малко дете, на което са му обещали розов захарен памук, а са му дали дъвка "Идеал".
 

И предъвкваме лъжите им, отначало мъчително и трудно, с огромни усилия, но колкото повече ги предъвкваме - толкова по-разтегливи и приемливи стават обещанията им, докато от тях не се надуе поредният розов балон. Балон, който винаги се пука и ние оплескани, с омерзение констатираме - „Всички са маскари!"
А кои всъщност са маскарите ?
Тези, които са професионални лъжци или тези които са ги наели, чрез вота си, да бъдат излъгани ?
И иска ли някой в тази държава да знае истината, цялата истина ?!
Не вярвам да има и един, който да го иска.
Кой ще иска да му се каже, че няма перспективи за един по-добър живот пред него? Че цял живот ще плаща дългове, които други са си присвоили ? Че няма бъдеще за него, за децата му, че дори и за внуците му - а за други е осигурено розово бъдеще за столетия напред. Чуждо бъдеще, което той ще изработва като роб и това му е гарантирано до края на дните му.
Ще се намери ли изобщо такъв човек ? Не вярвам.
balloons.jpg Затова и ние избираме не този, който може да каже истината, а този който ни излъже най-убедително и приятно. Тези, които преповтарят нашите страхове като техни, поднасящи ни илюзията, от която се нуждаем - как всичко ще се оправи, при това в най-близко бъдеще. Как ще имаме високи доходи и ще сме горди  консуматори, без да се наложи да променим нищо в живота си и в отношението си към него.
И ние им вярваме, не защото не знаем, че това е поредната лъжа, а защото просто се нуждаем от нея, за да продължим да оцеляваме. Имаме нужда от надежди, дори и те да са ефимерни и нетрайни. Като малко дете, на което му разказват приказка за „лека нощ", за да го приспят и да не пречи на възрастните да си вършат работите.
Заслужава ли народът да бъде лъган ? Да, при това положение си заслужава.
И не само заслужава, а и трябва да бъде лъган ! Постоянно.
Заслужава го, защото все още има нагласата, че някой друг ще го спаси.
Заслужава го в бездействието и в пасивността си спрямо действията си за промяна.
Промяна.
Много се говори за нея, но никой не знае каква трябва да е тя. На никой явно не му е и нужна, след като пасивността в поведението ни спрямо бъдещето ни не само че се запазва, а и се засилва. Ние постоянно говорим за промяна, но постоянно се нагаждаме към ежедневието, водени от инстинкта си за оцеляване. Така че, защо изобщо очакваме промяна, след като сме се научили да живеем и без нея ?
И е съвсем нормално на фона на спящия електорат да си имаме една професионална елитарна прослойка от изпечени лъжци. Хора, подготвени с нужната лъжа в нужното време, изричайки я така, че даже и те са на път да си повярват. Истинските професионалисти, от които се нуждаем.
Хора, призоваващи ни - Не Пипайте Системата, тя работи идеално !
Не си помисляйте за мажоритарен вот и референдум за него, защото това само може да влоши нещата !
За тях и за нас.
За тях, защото ще им се наложи да започнат личната си борба за оцеляване без закрилата на партийната листа, в която неизменно са начело. По презумпция за вярност към партията и нейните спонсори.
Лошо за нас, защото при един мажоритарен вот на сцената ще излязат реалните собственици на власта в страната ни - тези, които пълнят партийните каси; същите, които определят кой политик как да гласува и коя партия с коя ще се кооперира за да изпълнят заедно поставените им цели.
Още много може да се говори, но истината си остава една - никой от нас не се нуждае от нея !

 

Автор: valsodar

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5203 |21.06.2008 Как хитрите шофьори от градския транспорт си съкращават курсовете . 10| 5803 |20.06.2008 Валерия Велева напълни с хелий Валентин Петров . 8| 5367 |18.06.2008 Пребийте петървасилевците* . 6| 5937 |16.06.2008 Политически съспенс - аууу!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads