Реклама / Ads
2| 4999 |09.12.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Президентството опрости дългове за близо 400 хиляди лева

.
Росен Плевнелиев
Задължения към държавата за близо 400 хиляди лева са опростени от президента Росен Плевнелиев. Това съобщи Пламен Конов, който ръководи Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания.
 
Комисията работи от 2012 година и е одобрила малко под 200 молби, въпреки че при нея са пристигнали над 1 100. Най-честият случай е на опрощаване на задължение на майки, които са получавали обезщетения през втората година от майчинството си, въпреки че децата им са посещавали детска ясла. Близо 350 майки са поискали да им бъдат опростени майчинските за втората година, обясни Пламен Конов. 92 молби са удовлетворени: "Това са майки, които дават децата си на детска ясла, но не се връщат на работа. Парадоксалното в случая е, че дечицата, обикновено до две годишна възраст, много често боледуват, така че времето на пребиваване в детското заведение е нищожно малко, но въпреки всичко, чисто формално то поражда повода от възстановяване на сумата, която държавата изплаща на майките", обясни Конов.

 В повечето случаи опростените задължения практически са несъбираеми и не ощетяват фиска. Възрастен човек на 85 години с един автомобил, който преди 20 години е спрял от движение, без роднини, без наследници, ясно е на всички, че записването на това задължение, което той има към фиска е несериозно, защото той никога няма да може да генерира и да възстанови тези свои суми, обясни още Пламен Конов. Той каза, че въпреки, че злоупотребите са рядкост, не липсват и такива: Госпожа с пет имота в София и около София, която се възмущава как за пореден път моли комисията. А тя може да го прави не по-често от една година и при настъпване на нови изключителни обстоятелства, които не са взети от комисията при първото обсъждане.

Тя е изключително възмутена, че ние не сме разгледали положително нейната молба, защото тя не може да си плати данъка на въпросните имоти, които има. В същото време тя е със семейство, с деца, които са в работоспособна възраст", заяви още Конов. Комисията не може да опрощава задължения за ток, вода и парно, както и банкови кредити, защото това не са държавни вземания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5342 |09.12.2015 Хр. Вучева: Заплати от 400 лв. в библиотеки и оркестри са смешни . 0| 4986 |08.12.2015 С трици ще правим програмисти за 4 млрд. лева . 26| 10234 |08.12.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Хр. Иванов да разкрие лицемерната игра на Борисов . 3| 4819 |08.12.2015 Вдигат наздравици днес около 270 000 студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads