Реклама / Ads
11| 5653 |26.11.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Да си признаем за чашката на ЕС

.
Нашите политици и управляващи се държат като алкохолици. Първо трябва да ги накараш да признаят, че имат проблем, след което може да се мисли как да се решава.
 
Става дума за реакциите след решението на ЕК да ни спре 220 млн евро по програмата ФАР. Заради нерешени проблеми с корупцията. Комисарят по разширяването Оли Рен впрегна цялото си умение и вежливост, за да ни поднесе между няколко учтиви фрази и едно-две извинения неприятната вест.

От София обаче се разлетяха във всички посоки недоумения, възклицания и сърдити подмятания. Сякаш си казал на чичкото със зачервен нос, който пресушава осма бира в 9 сутринта, че е малко множко и рано, а той се пени засегнат: „Ти меньи обичшш ли ма...". Това е единственото му мозъчно производство. И е направо потресен, че не му повтаряш непрекъснато колко много го уважаваш, щото е добър човек.

През последните 20 часа, откакто ни сполетя новината от Брюксел, родните първенци ни облъчват с познатите рефрени: ние правим всичко както трябва, но не ни разбират; зли сили ни топят пред ЕС; еврокомисари мерят с двоен аршин; западни медии рушат имиджа ни по поръчка; не сме ние измислили корупцията и т.н. В смисъл, хвърлихме толкова пари и усилия за ПР, а ни прецакват.

И всичко това само два дни след „историческия" конгрес на БСП, потънал в розови послания. Колко несправедливо! Абе, тия в Брюксел не са ли прочели „Защото сме социалисти", не са ли гледали клипчето с трамвая?

Очевидно не са,  заети с подготовката на пъкления български вторник. Нещо като „Кристалната нощ" за евреите...

И така: губим 220 млн. евро по ФАР. Други 300 млн са замразени. Още по-преди ни спряха близо 500 млн евро по други програми. Все заради корупция, източване на еврофондове, непознаване на евродокументите, слаба координация и пр.

Към тези загуби можем да прибавим още. Хазната губи над 170 млн. лв. годишно от невнесени акцизи върху производството на алкохол и използването на фалшиви бандероли.

Губим 340 млн евро годишно от признаването на Косово, заради нарушен стокообмен със Сърбия и намален приток на туристи.

Други 300 млн евро ни краде азиатското карго.

От измами по ДДС губим близо 1 млрд.

Контрабандата ни лишава минимум от още 1 млрд.

Други 400 млн евро не ни влизат в джоба от спрения износ на ток след затворените реактори в АЕЦ - Козлодуй.

Неизчислими са загубите от разбитите пътища, от амортизираната техника, от стария автопарк, от невнесени данъци, от присвоявания във фирми и предприятия, от надвзети плащания за ток, парно, вода и др., от загинали и ранени българи в катастрофи и промишлени аварии, от природни бедствия, от „законни" заменки на имоти и гори, от невнесени мита и такси, от фалшиви цигари, от нарушаване на екологията и природното равновесие. Световната криза започна да ни връща и „командированите" гастарбайтери, което спира притока на парични преводи.

Как се нарича всичко това?

Бутилката е възможен вариант, олигавени и просълзени да фъфлим с патос „В механата" като едни неразбрани... глупци. Простичко е, нали. Но ние сме се запънали и искаме от управляващи и политици да вървим към Европата. И няма да се откажем, господа. Затова е редно да си признаем проблема. Не е срамно, а и има лек. Малко ще ви заболи, ще щипе и смъди, ще олекнат и сметките ви, но това е положението. Номерът с цупенето вече не минава.

 

Севт ІІІ, тракийски цар

P.S. Веднъж, преди около 3000 години, празнувахме Денят на Слънцето. Три дни ядене и пиене на корем. На четвъртия дойде един агент от личната ми стража и каза, че са изчезнали златните чаши, които ми подари Приам, царят на Троя преди да се скарат с Менелай. Самосезирах се на мига и разпоредих светкавично разследване. Не мина и час и един полужив велможа си призна, че бил замаян от виното с мед. Случва се, човешко е, рекох аз, заради старата ни дружба и битките по бойните полета. Съдът обаче го осъди, а присъдата бе изпълнена на часа, пред очите на всички. Неприятна гледка, признавам. След време ми разказаха, че съпругата му винаги сядала до него на масата, за да му подава храна и чашата с вода... Не давам акъл, просто се сетих как беше някога по тия земи...

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6031 |20.11.2008 47 и 1 - българските числа на седмицата . 44| 5939 |17.11.2008 Прокуратурата да спре заплахите срещу журналиста Юрген Рот . 28| 12974 |14.11.2008 Челен опит за Емилия Масларова . 20| 6473 |01.11.2008 Меню за българите по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads