Реклама / Ads
3| 7765 |15.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Йорданов за Фрог: По черепа на атентатора от Сарафово свършихме добра работа

.
Проф. Йордан Йорданов
Преди около 35 г. правих реконструкция на глава по череп на убит в кв. „Люлин”. Тогава Ботьо Ботев ми донесе черепа и направих профил. С тази половин глава, която е в него, подарък му е, той тръгна по затворите, разказа пред Фрог нюз проф. Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН.
 
След обиколки по затворите из цялата страна Ботев попаднал на един стар клиент на затвора във Враца, който му казал: „Това е еди кой си, уби го еди кой си.” Разбира се не във всички случаи сме имали такъв късмет, разказа проф. Йорданов.

Антропологът участвал заедно с доц. Добринка Радойнова и в разследването на атентата в Сарафово. Това, което намерихме при изследване на черепа на атентатора, който мисля, че все още е във варненската морга на съдебна медицина, бе че това е млад човек. Имаше зъби, които показваха, че мъдреците все още са в процес на никнене, което се случва след 18-20 г. Това лято установиха самоличността на атентатора и се оказа, че нашата експертиза се оказа вярна, коментира проф Йорданов.

Бомбата се е взривила в раница на гърба му, защото главата му бе откъсната отзад до ушите. Имаше запазена ушна мида. Това бе доста интересна и отговорна работа, разбира се. Снимките, с които разполагахме от камерите, той беше с перука. Иначе след нашата експертиза установихме, че е с къса черна коса, млад човек с добре поддържани зъби, пломбирани. Не е бил оставен на самотек. Информацията от черепа относно косата се получава, тъй като няма негър с права коса и монголец с къдрава коса. Расовият тип ни дава основание да кажем какъв тип са косите и формата. Прическата обаче е нещо субективно, коментира експертът.

Цялото интервю с проф Йордан Йорданов четете утре във Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6154 |15.12.2014 Вложители в КТБ пред Фрог: Ще обжалваме в Люксембург и Страсбург . 9| 5575 |10.12.2014 А. Христова пред Фрог: Да се работи с родителите в училище, за да няма изнасилени деца . 14| 5084 |09.12.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Бърза помощ да мине към МВР . 13| 6471 |03.12.2014 Хр. Бойчев пред Фрог: Не споделям кървави призиви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads