Реклама / Ads
0| 6924 |07.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Иван Илчев пред Фрог: Не празнувам, но в образованието се случват и добри неща

.
Не празнувам много именните си дни. Баща ми академик Илчо Димитров беше голям привърженик на именните дни. Ще видя, дали ще празнувам. Празникът е делничен ден, понеделник, вторник се работи. Не е като едно време да се оставя съобщение във вестниците от типа: ”Иван Илчев няма да приема на именния си ден.” Това го има във вестниците от миналия век.
 

Никой нямало и да го посещава, но човекът прави обявлението , за да се види колко е търсен и значим. Това разказа  пред Фрог чл. кор. проф. Иван Илчев на Ивановден.

 

Професор Илчев сподели и очакванията си за 2019 г: Толкова са объркани нещата. Толкова много скандали станаха. Непредсказуемо е. Трудно е да се каже, каквото и да било. Последното свидетелство е сагата с винетките. Помня, как директорът на АПИ, септември или октомври, в интервю каза, че всичко ще е готово до 15 декември. Но се оказа, че електронните винетки не са готови досега. Заслужават си оставките, смята той.

 

Той коментира и някои от проблемите и успехите на образованието: Специално през последните години във висшето образование има една положителна тенденция. започна да е по-голямо финансирането, което оказва влияние на качеството на крайния продукт. Голяма положителна роля играят и рейтингите. И второ - от много години насам започнаха да се отпускат средства за наука. Вече работи програмата "Образование, наука и интелигентен растеж".Сформирани са три центъра за върхови постижения, които се оглавяват от СУ и БАН. Има и дванадесет Центъра за компетентност, което е положително. Има програма към МОН в подкрепа на младите учени, завършили докторат. Те получават допълнително финансиране и това е с цел да останат в България. Повишиха се заплатите на учителите, което от една страна е положително. Но от друга страна се получава парадоксът, че един учител получава по-висока основна заплата от един професор в СУ. А всъщност учителите се подготвят от преподавателите в университета, заяви проф. Илчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8825 |03.01.2019 Гръмкото делo ”Иванчева-Петрова” стигна Cтpacбypг . 4| 6346 |02.01.2019 Проф. Вучева: Демонополизирането на здравната каса е глупаво, 2019 ще мине в приказки . 5| 11114 |29.12.2018 Зaщитaтa oбжaлвa „дoмaшния apecт“ на Иванчева и Петрова, иcĸa пo-лeĸa мяpĸa . 0| 5977 |29.12.2018 Проф. Никола Владов: Отказите от донорство стават все по-малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads