Реклама / Ads
13| 5653 |16.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Овчаров изнесе урок по история на македонци и сърби

.
Проф. Николай Овчаров
Историкът проф. Николай Овчаров изнесе урок по история на македонците, след като в македонския и сръбския печат излезе материал, в който се твърди, че българите по време на османското владичество нямали национално самосъзнание. На пресконференция в БТА той определи материала на македонския журналист Самуил Ратевски като тенденциозен и неверен.
 
По думите на Овчаров в публикацията се твърди, че в периода XVI-XIX век българите във Влахия се определяли като сърби или гърци. Наистина през този период много често във влашките документи се използва понятието сърбин, коментира историкът. Той обясни, че в края на XVIII и началото на XIX век заради руско-турските войни започва масова миграция към Влахия, васална по това време на Османската империя. Когато идвали да събират данъци по тези места, турците имали претенции към населението като към тяхно. Затова влашките власти и българите преселенци се разбират, че ще получат земя, но срещу това трябва да нарекат себе си сърби или гърци, за да няма претенции към тях като население на империята, посочи Николай Овчаров.

Той коментира, че става дума за "номер", с който да избегнат обратна екстрадиция или намеса от османските власти, а не липса на българско самосъзнание. Историкът отхвърли и твърдението в същата статия, че понятието "българин" нямало етническо съдържание и означавало вулгарен и прост. Проф. Овчаров отсече още, че за Перперикон пари ще има, предаде репортер на novini.bg. Преди дни стана ясно, че средства ще бъдат отпуснати по норвежка програма. тези средства са насочени изцяло за реставрация и консервация на Перперикон. Средствата са близо 1,5 млн. лв. Ще бъдат реставрирани Архонската резиденция, северната стена и добре познатата ни кула. Историкът поясни, че след тази реставрация скалният град ще може да бъде видян в неговия блясък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6318 |02.03.2015 Проф. Генчо Начев: Касата се източва по два пъти . 2| 6602 |04.02.2015 Проф. Колев пред Фрог: Искам извинение от фонд „Научни изследвания” . 35| 10484 |04.02.2015 Проф. Павлов: Пропаганда! България - враг №2 на Русия . 3| 7789 |15.12.2014 Проф. Йорданов за Фрог: По черепа на атентатора от Сарафово свършихме добра работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads