Реклама / Ads
0| 4530 |06.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Радулов: Смешни са мерките в закона за антитероризма

.
Философията на закона за антитероризма е като на закон за организация за противодействие на тероризма. Има притеснителна истина от мерките в него. Но тези мерки изглеждат смешни.Това заяви пред bTV проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР.
 
Аз не знам кое предположение е обосновано, и кое не е. При обосновано предположение, че някой е свързан с терористична дейност, ние го предупреждаваме. Ако някой извършва терористична дейност, вместо за го хванем, че извършва такава дейност, ние го предупреждаваме. Още по-смешно е да забраняваме да минават през границата. Ще мине сто метра по-встрани. Няма да ползва интернет, ще ползва един телефон. Авторите не разбират какво представлява профилактиката. Ако бъдат задържани нарушителите и лежат 20 години в затвора, това е най-голямата профилактика, обясни професорът.

Авторите на този закон явно не разбират много добре какво означава профилактика. Общата профилактика не са тези мерки, които се предлагат в този закон. Не виждам нищо по-различно в този закон от това, което е било досега. В щаба, който ще ръководи борбата срещу тероризма, трябва да бъдат само професионални лица, а не политически назначени. Щом са професионалисти, те ще носят отговорност за своите действия и решения, но ако са политически назначения, нещата ще стоят по друг начин, каза още проф. Радулов.

Този закон има административен характер, за съгласуване в системата. Не знам доколко е съгласуван със законодателството в Европа, доколко е лично
производство.Противодействието на тероризма не може да бъде регулирано с един закон. Това са комплексни мерки, които касаят цялата държава, включи се в разговора подп. Николай Марков.

Трябва да се създаде малко по-национална система за сигурност, допълни той.

И водещата и експертите се обединиха около извода, че този закон няма да допринесе за издигане на сигурността в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5990 |31.05.2016 Проф. Радулов за Фрог: Законът за ел. съобщения посяга на сигурността на хората . 0| 10263 |30.03.2016 Проф. Радулов за заловените полицаи: Носели са конфискувана дрога за осребряване . 9| 4432 |23.02.2016 Проф. Радулов: Щом заплашват Борисов, какво остава за обикновения българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads