Реклама / Ads
7| 4874 |20.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

"Протестна мрежа" обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

.
"Протестна мрежа" внесе жалба срещу отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува наказателно производство срещу Делян Пеевски във връзка със сигнала на организация от 25 февруари м.г. Това съобщиха днес от "Протестна мрежа". По жалбата са работили близо 20 юристи доброволци от цялата страна.
 
Ето какви са част от аргументите в жалбата:

Прокурор Боряна Бецова не е подложила на обстойно изследване и обсъждане всички представени в сигнала и публично достъпни данни и доказателства, както и допълнително събраните такива в хода на проверката. Не е разпоредила всички възможни и необходими проверки и не е извършила действителен, собствен анализ на събраните данни.

Прокурорката е абдикирала от задълженията си и е придала на данъчните проверки и актове предварителна доказателствена стойност, каквато те нямат. Това нарушава всички основни принципи на наказателния процес.

Колкото до скоростното издаване на допуск до класифицирана информация на Пеевски, Бецова се позовава на "извършвана вече прокурорска проверка, която е приключила, без да са установени данни за нарушения на процедурата". Не е посочен обаче номер на прокурорската преписка, който да ни позволи проверка дали действително е имало такава и какви са изводите от нея. А и от законова гледна точка няма нищо нередно по един и същи казус да се направи повторна проверка.

По отношение на твърденията за разминаването между демонстрирания стандарт на живот и декларираните доходи на Пеевски СГП позовава изводите си единствено на резултатите от данъчната ревизия, обхващаща периода 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. В този смисъл извършената проверка е непълна, защото не обхваща целия период, визиран в сигнала и по-специално годините, в които Делян Пеевски е придобивал лично недвижими имоти. В частта от сигнала за периода 2002 - 2008 г., както и след 2012 г. липсва произнасяне. Освен това, извън обхвата на проверката е останал въпросът за произхода на средствата за закупуването на имотите. Общата им стойност, съобразно декларираното, възлиза на 152 263 лева, като същите са закупени през периода 2002-2004 г. Както е посочено в сигнала, в този период Делян Пеевски е бил студент и държавен служител, и доходите му едва ли са позволявали събирането на сума в подобен размер.

Икономическите и корупционните престъпления, независимо от конкретната им правна квалификация, имат сложен състав и установяването наличието или липсата на всички съставомерни елементи изисква задълбочено разследване, каквото не може да бъде извършено в хода на една неформална предварителна процедура, каквато представлява прокурорската проверка, а само чрез доказателствените способи, предвидени в НПК, което е възможно единствено в рамките на образувано досъдебно производство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6165 |15.12.2014 Вложители в КТБ пред Фрог: Ще обжалваме в Люксембург и Страсбург . 4| 5664 |01.03.2014 Кметове от ГЕРБ ще обжалват раздадените милиони на общини на БСП и ДПС . 9| 5903 |07.11.2013 "Протестна мрежа" солидарна с "освежаването" пред Позитано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads