Сряда, 23 Януари 2019, 07:46
Frognews
4| 5904 |26.02.2015

Психотерапевтът Ирина Кирякова за Фрог: Любовта е здраве, а не болест!

.
Ирина Кирякова
Любовта е болест, заведена под номер F 63.9 в регистъра на заболяванията на Световната здравна организация. Експертите причислиха любовта към психичните разстройствa, подреждайки я до обсесивно-компулсивни разстройва като зависимост от хазарт, клептомания, алкохолизъм, пиромания.
Най-уязвими към „болестта” са склонните към депресия. Сред симптомите са различни физически и психически смущения. Учените се обосновават с факти от типа, че при влюбване нивото на адреналина се повишава десет пъти над нормалното, все едно се преживява висок стрес. При някои „заразени” се наблюдават и временни изменения в кардиограмата, както при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност. Резки промени в самочувствието, проблеми със съня, главоболие...

Човек да получи сърцебиене, да го заболи главата, като чете, и да се отрече в името на „здравето” от любовните трепети. От Фрог нюз потърсихме мнението на Ирина Кирякова, дългогодишен позитивен психотерапевт и треньор по позитивна психотерапия в рамките на Световната асоциация по позитивна психотерапия,  член на Дружеството на психолозите в България и част от първото за България обучение по гещалт терапия (психотерапевтичен метод).

Вижте какво сподели тя пред Фрог нюз:

За любовта мога да говоря безкрайно… Тя е всичко, тя е тъканта на живота, на клетките, от които сме изградени. На божественото й присъствие в живота ми дължа всичко постигнато. Тя е онова, което не мога да опиша като техника, не мога да обясня как работи, но зная, че е в основата на всяко придвижване и развитие. Любовта може да е безкрайно много неща, но не и болест.

За 13 години терапевтична практика не се е появил нито един човек, който да се оплаче от наличието на любов в живота му, но липсата й разболява много хора. В този смисъл няма как лекарството да се яви болест поне според мен. Неовладените страсти - може би, вкопчването в другия – със сигурност, но любовта като дълбоко чувство ни стимулира към здраве и развитие.  Тя е основното ми терапевтично средство, по-силно от всички техники и методи, които изучаваме в университета и което работи! Без нея няма как да изградим доверителни отношения, а без доверие няма как да има промяна. Отношенията, основани на любов, стимулират прогреса и разширяват възможностите ни, а болестите са провокирани най-вече от отношения, основани на страх.

Няма по-голям лечител и вдъхновител от любовта. Тя е моят основен терапевтичен инструмент, учител, стимул и ръководител. Навремето един мой преподавател ми каза: „Ако не можеш да намериш причина да обичаш човека, с когото работиш – откажи се, няма да постигнеш добър резултат.“

Щастлива съм да бъда проводник на любовта! Благодарна съм за всичките ми срещи с нея, за всички измерения, в които ми се е разкривала, и най-вече, че е и продължава да бъде в основата на живота ми, неспирно нашепвайки ми: Ще намеря начин!

Любовта ни кара да разширяваме границите си, да се свързваме с другите, да се чувстваме част от големия вселенски организъм, тя е в основата на състраданието, без което ще се самоунищожим за отрицателно време, тя стимулира движението и развитието ни, обогатява ни. Болестта е нещо, което руши (тялото, психиката), любовта прави точно обратното! Простете, но за мен любовта е здраве, а не болест!
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Над милион обаждания в ЧЕЗ и през 2014 г. 0| 3998 |26.02.2015 . Велизар Енчев: Имаше покупко-продажба на парламентарни групи 38| 5435 |25.02.2015 . "Българката на годината" за Фрог: Битката за българското в чужбина се води всеки ден 0| 5417 |25.02.2015 . Радан Кънев: Гласувах „против” 39| 4654 |25.02.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах