Реклама / Ads
15| 5538 |22.09.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Работници от ”Винпром Карнобат” блокираха жп линията Бургас - София

.
Източник: БНР
Няколкостотин работници от ”Винпром Карнобат” са блокирали жп линията Бургас - София, за да изразят недоволството си от затварянето на завода от агенция ”Митници”.
 

"Самоуправство на държавата!“, „Искаме да работим!“, „Отворете завода!" - това скандират работниците и са категорични, че няма да спрат с протестните си действия, докато не бъдат допуснати до работните си места.

 

Според търговския директор Емил Филев, проверката на агенция "Митници", която започна от снощи, няма да приключи в обявения срок от 48 часа и ще бъде удължавана, за да бъде доведен винзаводът до фалит.

 

Десетки камиони с грозде стоят пред завода и не могат да бъдат приети. Според Филев, вчера е провален износ за 40 тона спирт за Гърция. Не е заминал и контейнер за Китай. Пред завода в момента има 40 тона грозде, което не може да бъде изкупено.

 

Протестиращите очакват среща с представител на агенция "Митници", който да разясни какви проверки се извършват и колко ще продължат.

 

Докато трая блокадата нито един влак - товарен или пътнически, не бе преминал по жп линия Бургас - София.

 

На място има жандармерия и засилено полицейско присъствие.

 

Движението на влаковете вече е възстановено, съобщиха от БДЖ. Беше създадена организация за извозване на пътниците от влаковете, пътуващи по направленията, засегнати от блокадата.

 

По-рано протестиращите работници на "Винпром Карнобат" заявиха, че се готвят да затворят и магистрала "Тракия". Втори ден те недоволстват заради затварянето на завода от агенция "Митници".

 

Йовко Йовков - един от директорите на производства, посочи, че заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

 

"За мен - големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси - на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата".

 

Работниците се подготвят да затворят и автомагистрала "Тракия", като все още не е ясно кога ще стане това.

 

При проверка на агенция "Митници" бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани, а в тях работят между 2 и 3 хиляди души от целия район, предаде още БНР.

 

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12199 |21.09.2017 БОЕЦ застава зад работниците от Дунарит и Емко . 5| 5511 |20.05.2015 Работниците от ВМЗ-Сопот започват ефективна стачка, спират влакове . 30| 6595 |09.03.2015 "Дунарит" протестира, Лукарски лъже работниците!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads