Реклама / Ads
51| 8638 |06.08.2014 НАРОДЕН ГЛАС

М. Радева за Фрог: Плевнелиев показа държавнически подход

.
Мира Радева
Близнашки е един честен човек, който ясно се е разграничавал от партията си, когато е смятал, че тя греши, казва още социоложката.
 
 

Знаете колко много се спекулираше по темата как Росен Плевнелиев е едно подставено лице на Б. Борисов, как от него не може да се очаква истинска държавническа функция, коментира за Фрогнюз социоложката Мира Радева. Но ето, в момента с начина, по който той вчера се изказа и формулира задачите пред служебния кабинет, Плевнелиев показа много ясен държавнически подход. Той каза: Ние ще поемем риска и дори и без парламент, ще актуализираме този бюджет. Не може държавата да виси на стенд бай, защото някой си се е скарал с някой си или мисли, че ще му излезе лошо име, понеже си общува с Лютви Местан. Аз се смайвам от тази политическа предпазливост на политиците. Къщата ни гори и ние през цялото време се питаме кой какво ще каже. Това няма никакво значение. Ние избираме политиците да свършат някаква работа, а не да слушаме техните разпри нон стоп. На мен това ми омръзна. Най-накрая някой каза: Проблемите са такива и такива и ние ще ги решаваме така както можем. Това ми напомни добрите години на Софиянски, когато той имаше да вади кестените от огъня, хляб нямаше, пшеница също и тогава той просто работеше. Сега сме в подобна ситуация; няма пари за здравеопазване, усещат се остри дефицити по отношение на европроектите, четвъртата по големина банка е в тежка ситуация... Няма значение дали си служебен премиер или не. Има работа, която трябва да се свърши. Затова очакваме и това служебно правителство да я свърши. Интересно ми е, че едни задачи, които президентът вменяваше на предишния служебен кабинет, сега той вменява и на сегашния, като напр. за електронното правителство. Това е ясна заявка за държавническа воля. Той казва всъщност – тези неща трябва да се направят и това, че Конституцията ми дава ограничени правомощия, не означава, че ще се спра. Тук аз виждам една заявка за по-силна президентска власт, която много ясно прозира в поведението. Той не го направи директно, както го каза Първанов, но в поведението му прозира този подход и на мен лично той ми е симпатичен, защото все се говореше, че Росен Плевнелиев е една мека Мара, ще си седи там под крилото на Бойко Борисов, ще му топли стола. Ами нищо такова не виждаме, заяви Радева.

 

Признавам си, че по отношение на Близнашки аз съм пристрастна. Това е един човек, който ясно се е разграничавал от партията си, когато е смятал, че тя греши. За мен това е един честен човек и поради тази причина аз му симпатизирам, за разлика от много други в БСП, които си мълчаха и чакаха да видят накъде ще духне вятърът. Той работи много по референдума на президента за мажоритарни избори. Аз имам забележка към начина, по който са формулирани въпросите, но самото поставяне на темата за мажоритарни избори и за електронно гласуване не може да не ме радва, защото съм наясно, че избирателната система по начина, по който действа, произвежда такъв политически боклук. Не знам дали вече да не използвам толкова силни думи, съжалявам, но това не са народни представители, това са угодници и най-накрая най-важният, с когото трябва да се съобразят – народа, избирателите, изпада някъде по пътя. Така че аз съм за 100% мажоритарни избори, професор Близнашки работи в тази посока и аз го подкрепям, въпреки че критикувам начина, по който беше формулирана темата, каза още Радева.

 

Другото, което прави впечатление в кабинета, са едни млади хора. Правилно! На какво друго да разчитаме? Прави ми впечатление силното експертно звучене и това очевидно са хора на които президентът лично се доверява. Много и ясна е тази химия и тя има своето основание. Интересен ход е и фигурата на вътрешния министър. За мен Йордан Бакалов е значима фигура от СДС от близкото минало; малко неочаквано се оттегли от политиката и може би трябва да се радваме на това възкресение, защото виждаме, че десницата не е в много добро здраве. От друга страна ми прави впечатление, че Росен Плевнелиев не е робувал много на конкретна политическа линия. Категоричността на заявката по-скоро надхвърля претенциите на ГЕРБ. Това е държавническа позиция, която адмирирам. Дано да имаме едно споделено управление, заключи Мира Радева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6373 |04.08.2014 Само във Фрог: Армията евакуира и спаси над 250 души в Мизия . 8| 5946 |23.07.2014 Сърбиновски за Фрог: Българите са най-европейският народ на Балканите . 7| 10125 |11.07.2014 Тенчо Попов пред Фрог: БНБ заставя хората да изплащат вложенията в КТБ . 20| 7106 |21.06.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Гейовете да помагат в „Аспарухово”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads