Реклама / Ads
7| 5761 |20.11.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Ранобудните изпратиха сигнал до Цветлин Йовчев

.
Източник: Булфото
"Ранобудните студенти" изпратиха сигнал до вътрешния министър Цветлин Йовчев по повод полицаите, които и на 12 ноември носеха маски, отказваха да се легитимират или нямаха отличителни знаци по униформите си.
 

Студентите припомнят, че според чл.91, ал.3 ЗМВР единствената хипотеза, при която се запазва самоличността на служители на МВР е за тези, които извършват дейност по "освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива".

"Очевидно е, че тази разпоредба се отнася за служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма и групите за задържане, каквито на площада и улиците на София няма. Никой полицай на протеста не е освобождавал заложници, нито е извършвал някое от другите визирани действия", пишат студентите.

В интервю за "Дневник" в неделя Йовчев заяви, че ще провери кое е наложило служители на реда да са с маски. Той предположи, че това може да е заради климатичните условия. "Вижте, има точна отчетност. Знае се кой къде е бил и ако някой е извършил нещо, което е нередно, ще си понесе отговорността", заяви още Йовчев.

Студентите се обръщат към Йовчев и настояват служителите на МВР, които участват в охраната на протестите, да не използват маски, които прикриват лицата им. Освен това те искат полицаите, които охраняват събитията, да носят на видимо място служебния си номер.

Ето пълния текст на сигнала:

Уважаеми г-н министър,

Обръщаме се към Вас, за да сигнализираме за някои притеснителни практики на служителите на МВР, на които ставаме свидетели по време на мирните протести срещу правителството. Считаме, че като министър на вътрешните работи следва да вземете отношение, доколкото тези практики представляват нарушение на нормативните актове и етичните стандарти на полицията. В противоречие на практиката на Европейския съд по правата на човека, Закона за МВР, Правилника за прилагането му в охраната на протестите участват служители на МВР, чиято самоличност се пази в тайна.

Припомняме, че съгласно чл.91, ал.3 ЗМВР единствената хипотеза, при която се запазва самоличността на служители на МВР, е за тези, които извършват дейност по "освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива". Очевидно е, че тази разпоредба се отнася за служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма и групите за задържане, каквито на площада и улиците на София няма. Никой полицай на протеста не е освобождавал заложници, нито е извършвал някое от другите визирани действия.

Абсолютно всички полицейски служители, които участват в охраната на протеста, са без служебен знак или служебна карта. В неформални разговори те твърдят, че са освободени от това задължение по силата на подзаконов нормативен акт, който урежда охраната на масови мероприятия.

Дали това е така, няма как да знаем, защото такава инструкция, наредба или друг подзаконов нормативен акт не е публикуван нито на страницата на МВР, нито в правноинформационните системи. Намираме обяснението, че по време на масово мероприятие служебният знак може да бъде загубен и затова не го носят, за нелепо.

Съществуват най-различни решения - зашиване на служебния номер на служителя на униформата му или използване на прозрачния джоб на новите униформи, изработен точно с цел съхраняване на служебния знак.

Някои полицейски служители са с маски, които прикриват лицата им, което в комбинация с липсата на служебен знак прави разпознаването им практически невъзможно. Считаме подобна практика за абсолютно недопустима.

Незаконосъобразността на практиката да се използват маскирани полицаи е констатирана и в делото "Христови срещу България". Европейският съд по правата на човека е отбелязал, че маскираните полицаи де факто имат наказателноправен имунитет. От факта, че служителят на МВР е маскиран, автоматично следва отказ на прокуратурата да го идентифицира, независимо дали в конкретния случай обективно е имало нужда от маски. ЕСПЧ нарича тази ситуация "практическа безнаказаност на някои категории полицаи". Това решение не е изолирано.

Обяснението Ви, че използването на маски е оправдано предвид метеорологичните условия, е абсурдно. Такива маски полицаи носеха и по време на летните протести. Макар и в изолирани случаи, ставаме свидетели на непредизвикана вербална агресия от страна на служители на МВР - заплахи, обиди и т.н.

В отделни случаи те използват прекомерна сила срещу протестиращи. Тези служители не могат да бъдат идентифицирани, тъй като отказват да се легитимират. Не на последно място искаме да изразим своето притеснение от публично изявената Ви позиция, че служителите на МВР не са превишили правомощията си.

Обществото стана свидетел на множество видеоклипове, в които полицаи използват несъразмерно сила или обиждат протестиращи и представители на медиите.

Редица журналисти станаха и очевидци на такова поведение и то не може да бъде отречено като видеоманипулация или с друго твърдение от този род. В никакъв случай не оправдаваме отделни протестиращи, които извършват хулигански действия, но поведението на служителите на МВР също не може и не трябва да бъде приемано и следва да не бъде толерирано от страна на ръководството на МВР.

Предвид изложеното, настояваме:

1. Да разпоредите на служителите на МВР, които участват в охраната на протестите, да не използват маски, които прикриват лицата им.

2. Да предприемете необходимите мерки служителите, които участват в охраната на протестите, да носят на видимо място служебния си номер.

3. Да предприемете действия по публикуване на всички подзаконови нормативни актове, които уреждат поведението на служителите, които имат отношение към охраната на обществения ред, ако има непубликувани такива; ако няма - да не допускате повече служителите ви да се оправдават с несъществуващи норми.

4. Да извършите проверка на полицаите, които са заснети да използват прекомерна сила или да обиждат протестиращи.

С уважение:
"Ранобудните студенти"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8691 |18.11.2013 Преподаватели към Ранобудните: Уплашихте властта . 14| 6437 |16.11.2013 Ранобудните посочиха "поредните правителствени провали" . 0| 6514 |13.11.2013 Сигнал до Цацаров срещу "неонацистка" партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads