Реклама / Ads
8| 11838 |03.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Росен Плевнелиев: Да се разкрият досиетата на КТБ

.
Росен Плевнелиев
Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев призова да се разкрият досиетата на КТБ. По думите му той ще оцени работата на прокуратурата и властта по това, колко пари ще бъдат събрани от активите на банката.
 
По темата за КТБ Плевнелиев  каза още, че разсекретяването на стенограмите от заседанията при него не разкрива нищо, не решава проблеми, а само девалвира доверието в президентската институция. Припомни, че се обяви за отваряне на досиетата КТБ и попита президента Румен Радев защо не направи това щом трябва да се разкрие истината за фалита на банката.

"Видно е, че бях прав", отбеляза той за искането си да не се отварят стенограмите за банката. "Защо ги нарекоха стенограмите КТБ? Сега като ги прочете целия народ, се видя, че фокусът е бил друг." И добави: "Нека видим колко пари ще бъдат върнати. Ние се нагледахме на обвинения, които след това падаха, политически заявки, които не се случиха. Притеснява ме липсата на дебат в НС, досиетата КТБ не се отвориха, това е предпоставка да се създадат зависимости сред следващото поколение български политици, както бяха досиетата от Държавна сигурност."

Плевнелиев каза още, че ако бе на поста в момента, би наложил вето на новите промени в Закона за съдебната власт. "Част от тях са в опеделен конфликт с Конституцията на България. Държавният глава трябва да събере своя правен съвет и да оформи своята позиция, а не да мълчи", каза той. "Ветото не е за да се блокира законодателя, то е много добър инструмент да се върне дебата."

По дискусията за създаването на орган за антикорупция, а директор да бъде определен от президента Радев, Плевневлиев каза: „Не бих препоръчал това. Частично виждам непознаване на начина, по който функционира Конституцията. Президентът не е изпълнителна власт. Не бих препоръчал президентът да има каквато и да била роля в този орган. Това трябва да се направи от парламента. Трябва да се покажат справедливи и устойчиви резултати на народа. Ние сме длъжници на народа. Колкото по-бързо се приключи тази реформа ще е по-добре“, категоричен бе той.

„Аз се опитвам да бъда изцяло добронамерен. Декларирах ясно, че няма да правя партия, няма да се връщам в партия. Трудно ми е да преценя приоритетите на президента Радев. Надявам се да не се допускат повече грешки, като даване на оценки на народни представители. Подобна проява на характер не работи в полза на институцията“, призова бившият стопанин на „Дондуков“ 2. „Ветото е добър аргумент да се върне дебатът“.

Той коментира и подписания договор с Македония . Голям успех за външната ни политика. „Аз не посетих Македония докато бях президент, за да не засилвам негативизма към страната ни. Гордея се, че на мен се падна тежката задача да посоча, че има проблем. За да бъде решен един проблем той трябва да бъде посочен. Това беше моята роля. През 2012 г. трябваше да променим отношенията от романтични към прагматични. Поздравявам всички, които допринесоха за това споразумение. Това е безспорен успех“, подчерта Плевнелиев пред bTV.

„Ние зададохме категорично, че подкрепяме Македония, но само след договор за добросъседство. Съзнавах, че ще има проблеми, но го направих“, призна той. “Играта е за това границите на Балканите да падат. България да подаде ръка на всеки. Газовите мрежи да достигнат до всеки. Ролята е на Бойко Борисов, на външния министър, на екипите. Истински пожелавам успех“, добави той. „Сега следва изпълнение на договорите. Има много трудности по пътя. България трябва да полага ежедневни усилия“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6022 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4593 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3408 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3735 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads