Реклама / Ads
4| 4675 |12.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Съдът отхвърли молбата за временен синдик на КТБ

.
Сградата на КТБ
Софийският градски съд е отхвърлил молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за назначаване на временен синдик на "Корпоративна търговска банка" АД като предварителна обезпечителна мярка.
 

Това се вижда при проверка в електронното деловодство на съда. Основният аргумент на съдия Иво Дачев е, че Законът за банковата несъстоятелност не предвижда фигурата на временен синдик.

 

Припомняме, че на днешното си заседание Висшият съдебен съвет единодушно прие оставката на съдия Иво Дачев като зам.-председател на СГС, която бе подадена  вчера.

 

"Предварително назначаване на временен синдик не е сред мерките, които действащият към настоящия момент особен закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза. Същият извод следва и правният характер на квестурата при отнемане на лиценз на търговска банка, уреден в чл. 105 от Закона за кредитните институции. Предоставените надзорни функции на квесторите изключват по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност", е становището на СГС в определението си по казуса.

Определението  може да се атакува от фонда пред апелативния съд.

 

Борисов вчера поиска конкретните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които трябва да са готови днес. Целта им е именно възможността за назначаване на временен синдик по искане на Фонда за гарантиране на влоговете, когато е отнет лицензът на дадена банка и преди тя да е обявена в несъстоятелност. Синдикът трябва да контролира квесторите на финансовата институция, да ревизира и разваля сделки, направени от квесторите до момента на назначаването му.

 

От съда обясниха пред "Сега" аргументите на съдията. Според Закона за банковата несъстоятелност преди постановяване на решението си за откриване на производство по несъстоятелност на банката, съдът може да наложи като обезпечителна мярка само обща възбрана и запор на спрямо съдебните и арбитражни дела срещу имуществото на трезора, или да допусне други мерки, предвидени по същия закон. Производството по назначаване на временен синдик обаче не е сред мерките, които действащият към момента Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза.

 

Същият извод следва и от правния характер на квесторите при отнемане на лиценза на търговска банка, уреден от Закона за кредитните институции. Предоставянето на подобни функции на квесторите изключва по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност. Решението на градския съд може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд.

 

Не е ясно какво е правното основание, на което се позовава фондът, тъй като Законът за банковата несъстоятелност не предвижда възможност за назначаване на временен синдик като обезпечителна мярка, коментираха след внасянето на искането от „Правен свят”.  Единствената мярка, която законът допуска преди откриване на производството, е да бъдат наложени обща възбрана и запор върху имуществото на банката, които вече са факт за КТБ. Още повече, че в момента банката вече не се управлява от собствените си органи, а от квестори, посочени от БНБ. Така евентуално назначаване на временен синдик по подобие на търговската несъстоятелност би означавало, че синдикът трябва да контролира квесторите, а не органите на длъжника.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5535 |12.03.2015 Приличам ли ти на убиец? . 48| 5280 |11.03.2015 Радан Кънев: Двете лица на ДПС са заплаха за националната сигурност . 16| 5616 |11.03.2015 Асен Генов във фейса: Протестът върна Борисов във властта . 3| 7805 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads