Реклама / Ads
7| 11208 |03.05.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Съюзът на съдиите иска проверка на ”корпулентния политик”

.
Методи Лалов
Съюзът на съдиите в България поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) проверка на историята за срещата с ”корпулентния политик”, която бе разказана преди две седмици от бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов.
 

На конференция* в София съдия Методи Лалов разказа за неформална среща в заведение, която се е състояла преди гласуването на кандидатурата му за председател на районния съд през 2012 година. Срещата е била с тогавашните шефове на Софийския градски съд Владимира Янева и на Върховния административен съд Георги Колев, пише Медиапул.

 

По думите на Методи Лалов на тази среща той разказал за своите планове за управлението на съда, но без да поема никакви странични ангажименти. Изненадващо в заведението се появил известен "корпулентен политик", по определението на съдия Лалов. След като забелязал магистратите, политикът отишъл на тяхната маса и се включил в разговора.

 

От пресъздадените реплики става ясно, че между него и председателите на съдилища Владимира Янева и Георги Колев няма никаква дистанция.





Съдия Лалов пресъздаде така съдържанието на проведения разговор между "корпулентния политик” и съдиите Георги Колев и Владимира Янева: "Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган".

 

Съюзът на съдиите призовава ВСС да провери обстойно и безпристрастно разказите за тази срещата.

 

"Бездействието и мълчанието относно твърдения за неясно политическо или икономическо овладяване на кадровия процес на съдиите в нарушение на Конституцията може да се приемат от обществото като потвърждение за накърнената независимост на съдебната власт и дискредитираното разделение на властите. Не бива да допускаме това", се казва в призива на магистратската организация.

 

ССБ напомня и множеството изказвания на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезова за намеса на депутата от ДПС Делян Пеевски в делата на съдебната власт.

 

"Самият знак, че Съдийската колегия (на ВСС) демонстрира воля да извърши реална проверка на твърденията за нелегитимно влияние и да вземе сериозни системни мерки за предотвратяване на подобни опасни тенденции за правовата държава, ще бъде възприето от съдиите и гражданите като добро начало", казва съдийската организация.





Съдия Колев вече потвърди за срещата с Лалов и Янева, но отрича на срещата да е присъствал Делян Пеевски, пише още медиата и прпомня, че съдия Георги Колев в момента е ръководител на отделение във Върховния административен съд, а Владимира Янева бе уволнена от състемата заради присъдата си по делото "Червей".

 

* Историята на Методи Лалов видя бял свят по време на конференцията "Независим съд – свободна държава! За правотото и справедливостта", организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки“ и гражданско движение БОЕЦ миналата седмица. Видеозаписът от изказването на съдията, който споделяме, бе разпространен в социалните мрежи.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10470 |16.04.2019 Адв. Е. Йорданов: Да бяха убили Ваклин, присъдата щеше да е по-ниска . 3| 5606 |04.04.2019 Лозан Панов: Аз съм най-минатият, нямам имот, а искат от мен оставка! . 20| 12765 |14.03.2019 Дайнов: Марешки или иска нещо от ГЕРБ, или се готви за предсрочни избори . 0| 4387 |08.03.2019 Държавата да обезвъзмездява собствениците на дюни, искат от асоциация ”Българско Черноморие”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads