Реклама / Ads
0| 5223 |22.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Съюзът на съдиите притеснен от политическите пазарлъци

.
Съюзът на съдиите в България е притеснен от политическите пазарлъци и от опасността да рефлектират в пълна симулация и тотална подмяна на смисъла на реформата.
 

Така пишат от ССБ в отворено писмо до Народното събрание, премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Христо Иванов: "Наблюдаваме с тревога действията на парламентарно представените партии във връзка с внесения проект за изменения на Конституцията на Република България. Предлаганите промени целят да обезпечат осъществяването на действителна съдебната реформа. Необходимостта от такава формално не се отрича от нито една политическа сила. В противовес на декларативните позиции обаче е поведението на част от политическите субекти, от чието решение зависи провеждането на реформата. Притеснени сме от откровените политически пазарлъци и от опасността да рефлектират в пълна симулация и тотална подмяна на смисъла на реформата".

 

Предложеният пакет от законодателни изменения беше подложен на безпрецедентно широко обсъждане в съдилищата. Резултатът от него очерта ясен консенсус по три много важни въпроса, които именно са в основата на предлаганите промени в Конституцията, пише още в писмото. Те са: обособяването на отделни колегии (за съда и за прокуратурата и следствието), всяка от които със самостоятелни правомощия по въпросите за кариерното развитие и дисциплинарната отговорност на магистратите; намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет; премахване на конституционното изискване за тайно гласуване при вземане на решения от членовете на ВСС. Тези промени логично се ползват с пълната подкрепа на съдийската общност. В продължение на години съдиите са "вътрешни" свидетели на натрупваните системни проблеми и са наясно както с източника им, така и с ефективните възможни средства за разрешаването им.

 

Разделянето на ВСС на две колегии има смисъл, ако те са снабдени със съответните правомощия по горепосочените кадрови въпроси, но не и ако последните се възложат на Пленума на Съвета, каквото предложение отправят някои парламентарни групи като условие да подкрепят промените. Очевидно е, че ако подобна алтернатива бъде приета, обособяването на отделни колегии ще е напълно безпредметно, защото на практика решенията по кадровите въпроси ще се вземат точно както досега. Отстъпление от предлаганите промени в тази насока би било равно на липса на каквото и да е промяна. Това се отнася и до другите две предложения за изменение на Конституцията, които са предвидени с цел повишаване на мотивацията за работа и отговорността на членовете на ВСС. Компромисът с тях също ще резултира в пълно запазване на статуквото. Следва да се отбележи, че коментираните три промени са същностните и те почти изчерпват предложенията за изменения в Основния закон. Затова и се поставя въпросът, ако се отстъпи от тях, защо изобщо ще е нужна промяна в Конституцията. Широката общественост може и да не е запозната в детайли с предлаганите мерки за реформа и техния смисъл, но магистратите са и могат да преценят дали действително се въвеждат такива или се касае за тотална подмяна на съдържанието и замисъла им.

 

От Съюза на съдиите се надяват на дължимия отговорен държавнически подход и че представителите на властта ще предприемат дългоочакваните усилия във вярната посока за започване на съдебната реформа: Апелираме да не се допускат безпринципни компромиси, защото те ще доведат до пълна симулация на реформаторски процес, какъвто в действителност няма да започне, ако бъде подменено съдържанието на предлаганата промяна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6015 |09.12.2014 Адвокат Марковски: Съдиите не трябва да са масони и политически зависими . 1| 7454 |11.03.2014 Биопроизводителите притеснени; готвят им тесла . 5| 4999 |05.07.2013 Съюзът на съдиите към ВСС: Доверието към вас е разрушено . 14| 5607 |24.09.2008 Съюзът на издателите настоява да се разкрият поръчителите на побоя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads