Реклама / Ads
3| 7742 |11.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София

.
От 1977 г. фирмата Техноимпекс е оторизирана да доставя наши специалисти в Тунис и съответно взема ежемесечно по силата на българо-тунизийска спогодба от същата година. Тя взима 10 или 15 процента от заплатата на всеки работещ (в зависимост от стажа му), разказаха за Фрогнюз българи, работещи в Тунис. Според спогодбата между Министерството на външните работи на Тунис и Техноимпекс тези работещи българи нямат право на цялостно медицинско и пенсионно осигуряване в Тунис.
 
Днес обаче ситуацията доста се е променила и по думите на сънародниците ни, работещи в Тунис е станала дори отчайваща, защото парите, за които има договорености от преди 38  години, отдавна нямат същата стойност. Днес работещите в Тунис нашенци получават съгласно тази договореност с 60 процента по-ниски заплати от който и да е чужденец или техен тунизийски колега с ценз равностоен на техния. Българите се обърнали с жалби към съответните институции в Тунис, а отговорът бил, че този въпрос може да бъде разгледан, а разрешението му било в компетенциита на българския външен министър, който трябвало да изиска официално преразглеждане, обновяване или премахване на тази договореност, отдавна изживяла времето си и поставяща българските специалисти в унизително и особено неизгодно положение.
 
На всичкото отгоре от две  години Техноимпекс вече нямал лиценз да извършва посредническа дейност - с императивно писмо, което всеки един от българите получил, те били настятелно призовани незабавно да дадат със своите данни съгласие, че предоставят пълномощия на фирма Експомед, която поела функциите на закрития Техноимпекс. Условията останали същите.

Всички се подчинили на  призива и преминали в ръцете на Експомед. Като че ли имахме някакъв избор, разказват нашенците. "Доколкото ни е известно Експомед няма пълномощията на Техноимпекс, но ние сме в безпомощно положение и нямаме достъп да информация - само ни се казва от представителя на Техноимпекс в Тунис Димитър Гуленов, който също е преминал светкавично към Експомед ,че на когото не му харесва, може да си ходи.....", добавят те.

"Когато господин  Бойко Борисов беше министър председател  при предишния си мандат, той беше на посещение в Тунис и се срещна с българските специалисти в нашето посолство в Тунис, като обеща да задвижи въпроса по проблема, който му беше обяснен детайлно (тогава още Техноимпекс беше в сила), а неговият "стаф" записа всичко с  подробности. Всичко обаче остана без последствия. През 2012 в предаването си "Законът и Темида" по Българско радио журналистката Анелия Торошанова обстойно коментира въпроса. Доколкото ни е известно бившият български посланик в Тунис Петко Дойков е подал нота по проблема през 2012 г., но и тя останала без отговор. Известно ни е също за нота за приравняване на заплатите ни с тези на другите специалисти със същия ценз, подадена от новия посланик Михаил Николовски през 2013 г., пак без резултат.Имформациите ни са неофициални,тъй като тук ние сме в неведение за случващото се", разказват българите.
 
"Наскоро споделихме тази ситуация с директора на Френския институт за култура в Сус (Тунис), на чиито концертни фестивали сме чести гости, и господин Франсоа Кук се учуди, че е възможна подобна ситуация с граждани на държава -членка на Европейския съюз и че никой от нашите представители в ЕС не е повдигнал разрешаването на този казус. Това прави още по-абсурдно нашето актуално положение".
 
След срещи с народни представители от различни партии в България - Любомир Христов -ГЕРБ, Ангел Джамбазки - ВМРО и евродепутат, Юлиан Ангелов - ВМРО, през септември пианистът проф. Тодор Петров, един от потърпевшите, успял да достигне до раздвижване на въпроса и в българския парламент и в европейския. Сега отново се очаква окончателното решение и конкретни действия, защото въпросът засяга всички български  универитески преподаватели в Тунис.
 
Друг въпрос от особена важност е българската материалната база в Тунис, включваща един жилищен блок в централна зона в столицата Тунис с 20 апартамента. От тези апартаменти десет са заети. Към въпросната сграда има помещение, което е бивш офис на авиокомпания Балкан, който естествено е затворен и не се използва. В партерната част на блока се намира и голяма зала, в която някога е имало и роял. Днес тя е неизползваема. "Би могло с малко инициативност от българска страна да се използва тази материална база за магазин с български стоки, а залата би могла да се превърне в място за представяне на културни събития с българско присъствие в Тунис. Тук има френски, руски, италиански, полски, испански, австрийски културни центрове с постоянна културна дейност. Нима България няма какво да покаже?", питат българите в Тунис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6013 |11.03.2015 Марси Рийс: Кой дърпа конците на медиите в България? . 32| 8034 |10.03.2015 А. Семов пред Фрог: Ислямизацията на ромите и демографският срив ще ни убият! . 15| 6966 |10.03.2015 Т. Тодоров за Фрог: Българинът е зле, защото е скатавка . 5| 5667 |06.03.2015 Ченгета пред Фрог: Оставката на Лазаров е изстрадана, не можем да й се зарадваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads