Реклама / Ads
3| 10107 |17.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Бомбастично изписвали упойки в болница „Св. Анна” против правилата /документи/

.
В болница „Св. Анна” са изписвани силни упойващи вещества като за световно в края на март и началото на април т. г. Най-страшното е, че това е станало с напълно нередовни документи. Тези констатации са подробно описани при проверка на РЗИ-София област, научи Фрог нюз от източници от здравното министерство.
 

Уточняваме, че у нас има много строг регламент как в болниците да се използват лекарства с наркотични вещества. За целта се попълват т. нар. „зелен „ и „жълт” лекарствен лист. В него подробно се описва името на пациента, възрастта му, в кое отделение е, колко дози се дават и на каква цена. Задължително се посочват имената на началника на отделението, на лекуващия лекар и на шефа на аптеката. Той дори слага т. нар. УИН код, който е нещо като ЕГН-то на човек. Изисква се още всички да се подпишат. Отделно се отбелязват и хората, които са дали и приели упойките, за да е ясно кой изобщо се е докосвал до тях.

 

Документите, с които Фрог нюз разполага, показват, че правилата в „Св. Анна” са били погазени. Ясно личи, че в края на март и началото на април бомбастично са се изписвали силни упойки. На 31 март са дадени 40 ампули мидазолам от 5 мг. за лечението на 42 годишен мъж Ясен Г, настанен в реанимация. Написана е и дозата му, а именно пет пъти по две ампули на ден, което прави общо 10 ампули. Лекари признаха, че повече от 4 ампули не се дават за денонощие, защото в противен случай животът на пациента е застрашен. Куриозното е, че върху лекарственият лист не е написано нито едно име на лекар или фармацевт, както е по закон. Няма и задължителен УИН-код. Само два подписа легитимират документа.

 

На следващият ден-1 април,  за Ясен Г. са изписани по същата схема още  40 ампули мидазолам , от същата разфасовка. В лекарственият  лист е добавено и името на още един мъж-40-годишният Стилиян Д. Посочена е дозата за двамата мъже-3 пъти по 5 ампули, което прави по 15 ампули за всеки. Това също е недопустимо количество за човек. Нещата се повтарят и  на 4 април. Този път за същите двама пациенти се изписва с жълт лекарствен лист по-силно действащата упойка фентанил   по 0,25 мг /5 мл . За Ясен са определени 30 ампули, а за Стилиян -20. Имена  на медици под листа също липсват.

 

Странностите, обаче  не свършват до тук. Още същият ден в друг лекарствен лист е отбелязано, че се изписват 100 ампули фентанил  за сумата от 87, 93 лв.  Тук вече не е посочено име на пациент. Графата на болния, за когото е предназначено опасното лекарство, е абсолютно празна. Липсват още и  имената на лекари и аптекари. Фигурират само три подписа, но не е ясно кой ги е сложил. Пак на 4-ти април е издаден още един  жълт лекарствен лист за още 20 ампули фентанил  за сумата от 17, 59 лв . На него отново не фигурира име на пациент, нито за кое отделение са предназначени упойките. В края се мъдрят  три подписа, без имена и задължителен код на фармацевта  на лечебното заведение.

 

Всичко това е описано в Констативен  протокол на РЗИ -София област на 26 април т. г. На тревожните нередности са се натъкнали трима проверяващи-магистър фармацевт Соня Танева, д-р Гергана Богданова, директор на дирекция „медицински дейности” в РЗИ -то и колежката й Елена Сапунджиева.  Оттам обясниха, че вече са наложени и глоби, които варират от 5000 до 10 000 лв . за шефа на болничната аптека, за началника на реанимацията и неговия заместник, както и за директора на болница „Св . Анна”  д-р Славчо Близнаков.  Предвижда се да бъде отнет и лиценза на лечебното заведение за закупуване на лекарства със съдържание на наркотици. Справка за проведените обществени поръчки за доставка на упойки за болница „Св  Анна” показва, че от 2015 г. до 2017 г., тя драстично се е увеличила и то в пъти.

 

Пълна  мистерия е защо в „Св . Анна” са се изписвали толкова наркотични вещества, къде са отивали и за какво са се използвали.  Припомняме ви, че в средата на април гръмна новината, че в хоспис  в Елин Пелин са упоявани възрастни хора с цел да и вземат имотите.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6923 |16.05.2017 Киберполицай пред Фрог: Няма никаква сигурност, щом си пред компютъра . 9| 9421 |15.05.2017 Георги Костов пред Фрог: Не познавам Митко Каратиста . 1| 5158 |12.05.2017 Проф. Кантарджиев за Фрог: Чака ни взрив на салмонела през лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads