Реклама / Ads
7| 15838 |19.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: ДНСК нарушава законите, прави каквото си ще, сочат доклади до министър

.
Петя Аврамова пое поста на министър на регионалното развитие от Николай Нанков
Шест одитни доклада съдържат изводи за нарушения в Дирекцията за национален строителен контрол. До такава степен не им пука в ДНСК, че дори констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са приети едва ли не за сведение. Отговорни служители са порицани със „забележка“, която обжалват в съда. А иначе, ДНСК прави проверки на строежите по плажа и бута незаконни постройки, както се оказва за сметка на всички нас.
 

Фрог ви разказа за хаоса, пълната безконтролност и безотчетност, която цари в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Фактите са описани в доклад до министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, който тя е получила през ноември 2018 г. Към него са приложени и обобщени шест други доклада на контролни органи.

 

Констатациите на контролни органи

Дирекция „Вътрешен одит“ към МРРБ  установява, че ДНСК  си прави предварителен контрол чрез издаване на контролни листове за публични разходи преди да е получен отговор от Министерството на финансите. Още повече, че при следваща проверка се оказва, че тази практика не е прекратена, а си продължава.

 

Тотална безотчетност цари и в автопарка – няма пътни книжки или месечни сведения, липсват счетоводни справки за заприходено гориво, в част от досиетата на служебните автомобили липсват документи, което прави невъзможно проследяването на маршрутите на колите.





Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)  също е правила проверка, за която има техен доклад от юли 2018 г. В него се съдържат „констатации за допуснати длъжностни нарушения и недостатъчен контрол при разходване на публични средства от бюджета на ДНСК." Цитирани са шест недължимо платени суми по различни договори  на приблизителна стойност 34 000 лева.

 

В доклада до Аврамова за случая пише: "В процеса на извършване на проверката от АДФИ, тези средства са възстановени (?!) в бюджета на ДНСК (липсва логика в този акт, кой и защо възстановява?!), т.е. предотвратени са вреди на посочената по-горе стойност.

 

Проверката е констатирала липса на ефективен предварителен финансов контрол и липса на контрол при изпълнение на договори за извънгаранционно обслужване на служебни автомобили и за доставка на горива.?"

 

От одитните проверки на главния вътрешен одитор на ДНСК пък става ясно, че липсва каквато и да било отчетност как се бракува техника,  как се прави и документира инвентаризация, кой служител каква техника използва, кой какво бракува, вписва и отписва счетоводно като материални активи.





Вътрешния одит констатира редица пропуски във финансовия контрол и в управлението на човешките ресурси в ДНСК. Най-фрапиращите нарушения са със служебните автомобили, горивото и консумативите за тях, като изобщо няма разписани правила за технически прегледи, застраховането, винетките. Няма адекватен контрол и реалното отчитане на изминатите километри, за честотата на смяна на гуми и акумулатори и т.н. Като „неадекватен“ е определен и контрола по сключени договори за доставка на гориво и други консумативи и съответните плащания за тях. Бракуването на служебни автомобили също е далеч от регламентираните правила.

 

Вероятно сте си  помислили, че за всички тези констатации има някой който е понесъл вина, наказан е или поне си е тръгнал достойно, за да не бере срам. Нищо такова. Образувани са 5 дисциплинарни производства. Наказани са трима – директор на дирекция и финансов контрольор са с „порицание“, а началник на отдел е със „забележка“. И тримата обжалват по съдебен ред наложените им „санкции“.

 

След всичко това, началникът на ДНСК е уведомен за необходимостта да бъдат предприети „коригиращи действия“ за елиминиране и недопускане на последващи нарушения във финансово-стопанската дейност. Аврамова е информирана, че докладите по тази тема са оставени в ДНСК „без движение“.





Незаконно премахване на незаконните строежи

На практика се сключват договори, които ДВУКРАТНО надвишават посочените в справочника цени. Буди съмнение по какъв начин се извършва тяхното изпълнение и доколко се използват посочените в количествено-стойностна сметка механизации и заложени дейности и др., като по този начин се създават предпоставки за начисляване на разходи, които реално не са извършени“,  пише по тази тема в доклада на главния секретар на ДНСК до министъра на регионалното развитие.

 

Когато се налага принудително премахване на незаконни постройки (има определен ред преди да се стигне до това действие) се прави количествено-стойностна сметка.  Тя се изготвя въз основа на видовете и количествата строително монтажни работи (СМР) със съответните цени за труд, материали, механизация, допълнителни разходи и други. Тези цени са посочени в „Справочник за цените в строителството“ към датата на изготвяне на сметката.

 

Става ясно, че се нарушава изобщо установения ред за премахване на незаконни обекти, липсват графици за такива дейности, нарушени са процедури за възлагане, понякога и по ЗОП. От Агенцията за обществени поръчки са посочили през 2007 г., че предвид трудното планиране на такива дейности е допустимо за всеки отделен обект да се открива нова поръчка и в тази връзка са предложили сключване на рамково споразумение.Констатацията е, че към октомври 2018 г. няма предприети действия за сключване на такова споразумение.





Премахването на даден обект би следвало да се случва след положително становище на регионална дирекция, преминаване през финансов контрольор за предварителен контрол и законосъобразност и подписан договор за премахване от началника на ДНСК, упълномощено от него лице и директора на финансова дирекция.  Въпреки тази привидно много етапна контролна процедура от цитираните данни се вижда, че „събираемостта на вземанията във връзка с реализирани разходи за премахване на незаконни строежи е под 50%“. Освен това редица обекти следва да се премахват от съответната община по силата на Закона за устройство на територията, а не от ДНСК, но и това не се прави.

 

Нагледен пример е даден с тези данни, посочени в две таблици, които обединихме:

година Начислени суми от ДНСК за извършени разходи за премахване на незаконните строежи Събрани вземания във връзка с премахване на незаконни строежи % от общо начислените през годината
2015 г. 410 328,15 лв. 191 222,49 лв. 46,6 %
2016 г. 481 051,30 лв. 227 983,66 лв. 47%
2017 г. 426 435,66 лв 187 970,35 лв. 44%

 

Как се справя в съда ДНСК

Както знаете за голяма част от наказателните производства, след като бъдат прекратени, се налага плащане на присъдени суми от бюджета. В доклада е посочено, че ДНСК разполага с годишен бюджет от 7 300 000 лева. За финал сме оставили, без коментар, изброените в становище на  началника на отдел „Административно-правно обслужване, координация и отчет“ причини за  „падането“ в съдебно производство на голяма част от образуваните наказателни производства от една Държавна институция, каквато е ДНСК:

 

* Липса на препис извлечение от счетоводните книги, както и  издадени нередовни такива (липсват съответните реквизити);

*Препис-извлеченията от счетоводните сметки не съдържат адекватни данни за дълга  (посочени няколко длъжници);

*Липса на координация и ефективна комуникация между отделните звена – в отдел „Административно-правно обслужване, координация и отчет“ се предоставят от отдел „Финансово-техническо обслужване и управление на собствеността“ стари платежни документи/ по стари преписки, които са с изтекла погасителна давност.

 

Докладът на главния секретар на ДНСК до министър Петя Аврамова завършва с препоръки и предложени два варианта за преструктуриране. Може пък да си мислят, че като сменят името всички тези доклади и нарушения няма да се отнасят вече до тях.

 

Да не се чудите после, защо продължаваме да гледаме как се застроява черноморието, как по покривните тераси се издигат барбекюта и джакузита и как се хвърлят оставки, защото това било израз на морал.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 11481 |11.04.2019 Адв. Савова за Фрог: Делото „Иванчева” бе скалъпено, за да се подмени вота на избирателя . 10| 11272 |11.04.2019 Методи Андреев за Фрог: Продължаваме да плащаме десятък на ДПС . 33| 90615 |01.04.2019 Главният прокурор Сотир Цацаров подаде оставка! Мотивите - само тук . 12| 17009 |27.03.2019 Октай пред Фрог: Ако Борисов не отиде на предсрочни избори, ДПС ще го доунищожи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads