Вторник, 26 Март 2019, 18:55
Реклама / Ads
Frognews
15| 10002 |30.01.2017

Само във Фрог: Правителствените новини идват с агент „Талев”

.
Иван Гарелов-агент ”Талев”
Говори София-новини от служебното правителство, с говорител и съветник агент „Талев”. Горе-долу така би трябвало да започват вестите от служебното правителство на Огнян Герджиков, което започна работа миналата седмица.
Възлагат му се големи надежди да „ревизира” управлението на Бойко Борисов, да промени назначенията в „12 без пет” и още какво ли не.

 

Едно от първите назначения бе на журналиста Иван Гарелов като медиен съветник на Огнян Герджиков. Първоначално информацията бе, че ще става шеф на правителствена информационна служба.

Назначението на гравитиращия около „Позитано” №20 Гарелов вся сериозен смут в обществото заради принадлежността на „мистър „Панорама” към органите на Държавна сигурност. Гарелов бе обявен за щатен служител и нещатен оперативен работник на ДС в БНТ през ноември 2008 г от Комисията по досиетата.

 

Иван Гарелов като младши лейтенант от Държавна сигурност

 

Реално той започва работа като младши лейтенант от Комитета за държавна сигурност-КДС през 1967 г. Служител е на Първо главно управление, разузнавач,  до 1969 г. През 1968 г Гарелов е пратен на курс на обучение в школата на КГБ в Москва, но отзован скоропостижно по искане на съветските другари за „аморално поведение”. Това му коства кариерата на офицер от Държавна сигуност. След 1970 г става нещатен служител на ДС или ОРОН (оперативен работник на обществени начала) с псевдонима „Талев”.

ДС го изпраща в Българската телевизия през 1972 г. като ръководител на резидентурата в телевизията. По нареждане на ДС Гарелов става  за главен редактор на "Светът в действие" в БТ - интересно за Първо главно управление на ДС (ПГУ) заради възможностите за контакти с политически дейци и журналисти от чужбина и повечето пътувания.

Целта е ръководният пост да му позволи да праща по командировки и други журналисти. Всъщност обаче агент Талев променя живота на колегите си още преди това, стриктно изпълнявайки задачата да набелязва млади журналисти, показващи добри признаци на професионално развитие и езикова подготовка. Усърдието на журналиста не остава неотплатено - и материално под формата на кешови разплащания, и морално - медал "За заслуги на сигурността и обществения ред" в чест на 35-ата годишнина от деветосептемврийската победа.

 

В досието на агент „Талев” има запазени осчетоводени разходи по почерпки, подаръци, възнаграждения, "маршрутиране", като Държавна сигурност е осигурявала кариерата му в Българската телевизия и честите му излизания в „прогнилия Запад”.

През 1990 г. Гарелов е изпратил писмо с искане да бъде заличен от всички картотеки, но в архивите на ДС са запазени общо пет агентурни сведения в две различни дела за него. Това ще е гласът на Герджиков, да видим кой ще е на следващото правителство.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лех Валенса бил агент 4| 3634 |29.01.2017 . Кирчо Киров плащал на несъществуващи агенти, твърди прокуратурата 3| 2949 |16.01.2017 . Цветан Цветанов се оплака от фалшиви новини 3| 3626 |09.01.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах