Реклама / Ads
2| 8963 |19.06.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Прокуратурата да провери излъга ли в ефир шефката на „Медицински одит”

.
Златица Петрова
Прокуратурата да провери излъга ли в ефир шефката на Изпълнителна агенция „Медицински одит” проф. Златица Петрова. Причината за предложението на Фрог към държавното обвинение е фактът, че казаното от нея тази сутрин по НТВ значително се разминава с документи, с които медията ни разполага.
 

Припомняме, че след серия от скандални разкрития на Фрог за дейността на агенцията, спецпрокуратурата започна разследване на 11 случая на смърт и други фрапиращи нарушения в „Медицински одит”. Изложеното с усмивка от Златица Петрова приличаше по-скоро на защита по опорни точки, дадени й предварително. Дали има опит да се подмени истината, оставяме вие да прецените!

 

Проф. Петрова бе категорична, че вътрешните правила за работа в „Медицински одит” не предполагат корупция и въздействие на началници върху проверяващите. Тя, обаче премълча, че наскоро Върховна административна прокуратура извърши проверка именно на тези същите правила. Институцията излезе с категорично становище, че те са порочни и действително създават корупционна среда. По тази причина държавното обвинение задължи МЗ да промени светкавично правилата за работа. В документа на ВАП до здравния министър Кирил Ананиев, с който Фрог разполага, се казва: „Вътрешните правила в „Медицински одит”са в противоречие с разпоредбите на по-високи по степен нормативни актове. Предвид изложените констатации ви ангажирам да измените Инструкцията за осъществяване на контролна дейност”. Излъга ли Златица Петрова?
 

Златица Петрова твърди, че от пуснат по БНТ аудиозапис, на който се чува, как се оказва недопустим натиск върху контрольор, не е бил нейният глас. В докладна записка №УД 15-18-18 от 14.05.2018 г. същата Златица Петрова е поставила собственоръчна резолюция, с която дири отговорност от служителя, върху който се оказва този натиск. В трети абзац от документа е написано: „....гласовете бяха между вас /Златица Петрова/ и Павел Кръстев, а вторият запис между мен и същия служител. Докладната записка е изготвена от зам.-директора на „Медицински одит” Татяна Иванова. Нейният глас наистина се чува, във втория запис, излъчен в национален ефир. Така с парафа върху документа, Златица Петрова и Таня Иванова осветяват себе си и дефакто признават, че записът е автентичен. Излъга ли Златица Петрова?
 

Златица Петрова твърди, че е отстранила служителката Росица Павлова, която също осветли пред медиите порочните практики в „Медицински одит”. Медията ни разполага с молбата й за напускане с фрапиращо съдържание: „Когато демагогията, интригата, клеветата и лъжата станат стил на работа, а страхът и подлизурството са условие за заемане на постове в ИАМО, няма как да продължа работа в поверената ви институция. Вие не само подменихте експертизата на ИАМО, подменихте общоприетите морални ценности. Няма как да се съглася с този факт. Поради несъгласие с политиката ви на управление, с ясното съзнание, че организацията ви на контролна дейност е откровено незаконна, както и поради факта, че лично претърпях всевъзможни форми на намеса в работата ми като инспектор, с настоящото на основание чл. 103, ал. 1, т. 1 от ЗДСл, ви отправям предложение за прекратяване по взаимно съгласие на служебното правоотношение, считано от 22.12.2017 г. Павлова бе представена от Златица Петрова като бакалавър по икономика. Тя всъщност е магистър. Не е ясно защо Златица подменя фактите. Излъга ли Златица Петрова?
 

По отношение на смъртен случай на родилка в болница „Шейново”, коментиран в предаването „Открито” на Валя Ахчиева по БНТ, Златица Петрова заяви, че проблем по преписката няма. Тя опита да прехвърли горещия картоф към прокуратурата. Златица Петрова удобно пропуска да съобщи, че зам.-председателят на ВКС Павлина Панова направи специално изявление по БНТ, в което съобщи, че управата на „Медицински одит" порочно и неправилно използва тълкувателно решение №3 на ВКС от 2015 г. за да прикрие престъпно бездействие в агенцията. В днешното си участие по НТВ, Златица Петрова направи същото, което е възмутило ВКС. Съдия Павлина Панова заяви, че в конкретният случай с починалата родилка и нейното бебе в болница „Шейново” „Медицински одит” е трябвало, бил е длъжен да образува административно-наказателно производство и да състави актове за установените нарушения.А те не са направили това. Златица Петрова продължава да тиражира неистини. Излъга ли ни Златица Петрова и за този факт?
 

Златица Петрова каза, че смъртни случаи са „маловажни”, не защото има починал, а защото нарушенията са несъществени. Тя пропуска казаното от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудава и смазващите констатации на ВАП. Според тях е имало злоупотреба с прилагане на чл. 28 от Закона за административните нарушения и наказания. Т. е. Златица Петрова неправомерно е прекратявала подобни възмутителни случаи по „маловажност”. С поведението си проф. Петрова тотално пренебрегва становището на прокуратурите. Излъга ли Златица Петрова?!

 

Шефката на агенцията се опитва да изкара скандала около управлявания от нея ведомство като лична вендета от страна на бившия главен секретар Димитър Евлогиев. Потърсен от медията ни за коментар той каза: "Интервюто на проф. Петрова е поредния жалък опит за бягство от отговорност. То беше изпълнено с лъжи и внушения. Възмутен съм, но не съм изненадан от поведението й. Това е нейният стил на робота-лъжи и внушения, а после бягство от отговорност. Вярвам, че наглостта й ще бъде наказана от компетентните органи. Убеден съм, че справедливост ще има. С поведението си Златица Петрова не следва да забравя , че освен собствения си имидж, унищожава и имиджа на агенцията. А по повод отправеното внушение, че свидетелствата на контрольорите не са достоверни, тъй като Росица е моя приятелка, означава ли, че аз живея на семейни начала и с мъжа-контрольор, който също разказа по НТВ за недопустиво вмешателство върху работата му?!"

 

Професор Петрова уточни още, че Евлогиев е бил част от тази система и така внуши, че не е възразявал срещу порочните практики в агенцията.

 

В тази връзка очаквайте за първи път във Фрог нюз сензационни аудиозаписи и документи, уличаващи Петрова в поредната лъжа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16416 |18.06.2018 Само във Фрог: Областен управител и МВР се хванаха гуша за гуша заради стрелбата в Ботевград . 0| 6213 |14.06.2018 Месец след разследване на Фрог: ВКП влиза в „Медицински одит” . 7| 12900 |11.06.2018 Журналист от „Стандарт“ пред Фрог: Бозукова ми дължи 7 хил. лв., но е „Национална гордост“? . 3| 8555 |11.06.2018 Адв. К. Симеонов за Фрог: Инсинуация е, че с адв. Ботев сме давали документи от делото за КТБ на „Капитал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads