Реклама / Ads
2| 9597 |11.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Унищожават парк „Витоша“, туристите дишат прахоляци

.
В най-близкия до столицата зелен оазис, какъвто е парк „Витоша“, гледката е все по-страшна. За това алармираха до Фрог редовни туристи, които всяка събота и неделя отиват в парка, за да се насладят на природата, но все по-често виждат погром, мръсотия и прахоляк.
 

„Когато човек отиде в планината, той отива там за да е сред природата, да диша чист въздух, да се наслади на гората и зеленината. Това което напоследък виждаме в парк „Витоша“ е ужасен прахоляк. Въпреки че навсякъде има табели, че единственото с което може да се посипва павирания път е пясък. Това което е насипано няма нищо общо с пясък. Изглежда като строителни отпадъци от бетон, вар боклуци и какво ли не.

 

Всеки автомобил който мине вдига насипаното и се образува мъгла и прахоляк, който не става за дишане и се лепи се по растителността.  За какъв чист въздух може да става въпрос като всеки турист-пешеходец трябва да носи маска, докато се разхожда. Това безобразие е отскоро, преди се спазваше изискването да се обезопасява пътя само с пясък. Природен парк, насипан с такива унищожаващи природата боклуци, няма да видите никъде по света! “, разказаха пред Фрог млади хора, възмутени от случващото се.

 

Освен прахоляка, в гората има все повече паднали дървета, които никой не разчиства, казаха още младежите. Според тях причината е по-скоро заболявания по дървета,, защото напоследък не е имало някакви бури. Дъждовете едва ли могат да съборят и унищожат толкова много растителност.

 

Парк "Витоша" е най-близката възможност за туризъм на столичани. Много от тях са израснали в полите на планината и познават добре пътеките и гората. Редовните планинари намират през лятото прохлада и почивка от жегите и мръсния въздух в града. Хората са разтревожение, че за опазването на парка не се полагат грижи.

 

Ето какво пише в страницата на природния парк: Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. През 1936 г., под влияние на Съюза за защита на природата – инициатор и за обявяването му, е изготвена и обнародвана Наредба – закон за защита на родната природа, според която паркът не е вече национален, а народен. Едновременно с това до 1952 г. действа специален Правилник за стопанисване и управление на Народен парк Витоша и включените в него бранища.

 

Екип на Фрог лично видя и засне както пушилката, така и множеството паднали дървета.  Изпратихме и сигнал до дирекцията на Природен парк “Витоша”, която е поделение на Изпълнителната агенция по горите към Министерството на земеделието и храните. Попитах ме ги с какво е посипан пътят в парка. Ще ви информираме за техния отговор.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9076 |10.07.2019 Само във Фрог: Спрягат двама за нов главен прокурор- Шишкова и Гешев . 8| 10481 |08.07.2019 Само във Фрог: Две лобита воюват в КПКОНПИ - на Пацо Терасо и Тони Балкони . 39| 12500 |07.07.2019 Елена Йончева: Премиерът е самодържавник, след 10 години ще ни е срам да изричаме името му . 15| 15748 |06.07.2019 Сашо Диков за Фрог: Очаквайте повече от същото в БНТ, оглави я потенциален клиент на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads