Реклама / Ads
5| 8637 |04.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Здравното ведомство крие истината за хемодиализата във Видин

.
Източник: БГНЕС
Здравното ведомство крие истината за лечението на болните по хемодиализа във видинската болница, това разкри пред Фрогнюз лидерът на „Боец” Георги Георгиев, чиято съпруга се лекува от дълго време там.
 

Оказва се, че болните не били предупредени за проблема с техниката и не е била създадена  навременна организация за извозването на нуждаещите се до други болници. Така Георгиев е поредният потърпевш, който опровергава категорично становището на институцията, че всичко необходимо е направено, за да може болните да получат навременна помощ.

 

Днес и други пациенти казаха, че късно са научили за проблема, в резултат на което мъж е  починал, а друг болен е изпаднал в кома. Оказва се, че техниката се разваля в понеделник, отменят се всички процедури уж за следващия ден, за да може да се организира извозването до съседни клиники до Монтана и Лом. На практика обаче никой не се е обадил на пациентите за проблема. Те започват във вторник притеснени да се самоорганизират с надеждата, че едва в сряда ще се извозят с личните си автомобили, където да им бъде извършена хемодиализата.  Починалият пациент дори казал, че ще вземе в колата си 3-4 болни. Положението му обаче се усложнява и той така и не достига в сряда до апарата на хемодиализа, а директно го вкарват в Спешна помощ за реанимация.

 

„Никой не уведоми мен и съпругата ми за проблема с апаратите нито в понеделник, нито във вторник. Сами търсим изход”, призна пред Фрог Георги Георгиев. Във Видин се лекуват 45 пациенти, а апаратурата за хемодиализа отдавна е извън сроковете за експлоатация. На практика те са негодни, защото употребата им по никакъв начин не гарантира живота на хората.

 

В сряда се е стигнало до абсурдното положение 24 от болните да се подпишат, че искат да бъдат вързани за развалените машини и да им бъде направена хемодиализа с непречистена  вода. Това се счита за изключително опасно и по тази причина процедурата е била стопирана. Бъбречно болните, които са на хемодиализа във Видин, са поставени на колене. Защото съвсем съзнателно са приели да минат през процедурата, която уж трябва да спаси живота им.

 

В отделението по хемодиализа почти през цялото време липсва нефролог, което е много скандално. Оказва се, че на щат се водят само двама специалисти. Единият е над 70 г., а другият според  думите на Георги Георгиев,  многократно е засичан с алкохол и е уволняван.

 

Фрогнюз продължава да следи случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11792 |26.09.2018 КПКОМПИ крият, че могат да се самосезират по публикации, сега да го направят за Пеевски . 10| 8326 |25.09.2018 Огнян Гърков за Фрог: Ръкостискането Борисов-Тръмп - васално-слугински манталитет . 1| 4641 |22.09.2018 Омбудсманът и самотна майка с писмо до депутатите за сираци . 4| 9540 |13.09.2018 Майките пред Фрог: Социалният министър се подигра с нас, очерни ни и ни дискриминира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads