Реклама / Ads
27| 8544 |24.02.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Семерджиев за Фрог: Чужди държави могат да имат достъп до данните ни

.
Д-р Семерджиев
Съдът доказа, че здравната карта на министър Петър Москов е навалидна. Това го връща в изходна позиция. Въпреки закъснението на здравната карта с 4 месеца, сега ще имаме ново отлагане. Потвърждава се констатацията, че управленският, административният и правният капацитет на министъра е под всяка критика. Той не умее да реализира по такъв начин действията си, че да дават резултат. Вместо това създава хаос. Това коментира пред Фрог нюз д-р Илко Семерджиев по отношение обявената в съда здравна карта за незаконна.
 

На Москов предстоят и две конституционни дела – дело №6 и дело №9. Те са за двата закона, които той промени – Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, припомня д-р Семерджиев.

 

Той прогнозира и че търгът на Здравната каса за системата за пръстови отпечатъци също ще бъде оспорван в съда и съответно ще бъде признат за незаконен: „Има пълна липса на нормативни основания за обявяването му. Това означава, че съдбата на търга ще е като съдбата на методиката за създаване на областни и национална здравна карта. Той ще бъде обжалван и резултатът ще бъде печален”.

 

Ако за този търг само български фирми са проявили интерес, то за Националната здравно-информационна система ще участват всякакви мераклии от света и у нас, включително и такива от Турция - най-вероятно прикрити от фасадни компании.

 

Всяка чужда държава, която се добере до Националната здравно-информационна система, ще има вход и към други информационни системи. Това ще стане по линията на подготвящия се закон за електронното управление. Ще се създаде държавна агенция, която ще обедини база данните не само на НЗОК. Тя ще разполага с данните на НАП, тъй като здравноосигурителните права дават достъп до системата на НАП, с данните на Търговския регистър – лечебните заведения са регистрирани по търговския закон. Тогава България ще бъде тотално пробита, особено ако под шапката на тази агенция влязат Информационно обслужване и данните на нотариусите.

 

Турция вече се готви за такъв пробив - тя започна да изкупува лечебни заведения в България. Факт е, че турска болнична верига купува „Токуда” и то на цена 3 пъти под пазарната.

 

Д-р Семерджиев посочи и недостатъците на пръстовите отпечатъци. 

В ЕС няма да имаме свободно движение заради тях -  здравният код в Европа няма как да бъде разпознат, защото те не работят със скенери за пръстови отпечатъци. Тогава няма как да се извършат плащанията между здравните каси на двете страни и ще искат от вас пари, предупреди д-р Семерджиев.

 

Скенерите и биометричните идентификатори за пръстови отпечатъци на различните фирми са с различен капацитет. Отделните фирмени машини биха могли да не разпознават вашите данни. Има опасност да не може да ползвате медицинска помощ, защото скенерът на някой от лекарите не съответства на първоначално взетия от вас пръстов отпечатък.

 

Ако спре токът, също не може да се вземе пръстов отпечатък. Ако ви предстои операция, ще мрете ли?!

 

Машините са свързани с втори апарат – биологичен контролер. Той въз основа на характеристиките на пръстовия отпечатък генерира цифровия код. Една такава машина пази 500 000 кода. Това означава, че хакер може да борави безпрепятствено с 500 000 кода както си поиска, независимо че не сте там, за да си сложите пръста в машината. Възможността за злоупотреба нараства многократно, предупреди медикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6590 |23.02.2016 Адина Саве за Фрог: Политиците се държат като партизани . 23| 10269 |16.02.2016 Проф. Пантев за Фрог: И Хитлер и Сталин са били лидери, сега и Доган . 15| 10049 |11.02.2016 М. Антонова пред Фрог: Блага Димитрова си отиде разочарована от безразличието на политиците . 14| 5145 |03.02.2016 Делийски за Фрог: РБ стана крепеща колона на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads