Реклама / Ads
32| 8061 |10.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

А. Семов пред Фрог: Ислямизацията на ромите и демографският срив ще ни убият!

.
Атанас Семов
Промяна на политическата система чрез самата политическата система е невъзможна. Единственият начин да се предизвика промяна на Конституцията е чрез мощен граждански натиск. Когато имаше протести през февруари 2013 година и пролетта на 2014 г. темата беше централна, но се направи всичко възможно тя да бъде заменена от спорове за личности. Винаги съм твърдял: въпросът не е „Кой?”, а „Как?”.
 

И смяната на модела не е „Той” вместо „Кой”, а в начина, във въпроса „Как?” , коментира пред Фрог доц. Атанас Семов от СУ.

Протестите, когато бяха наистина масови, не бяха политически, а ярко антиполитически: пред централата на всички партии. След което поради липсата на бърз резултат, хората се умориха. Тези, които останаха, бяха използвани, други останаха, за да се възползват... Казах го още тогава: протестиращите през 2014-а са последното поколение на България.

 

Бях предрекъл, че ако няма значим резултат от тези протести, ще продължи напускането на страната, ниската раждаемост и ликвидацията на нацията. Ислямизацията на ромите също ще продължава. В основата на всичко това е дължащата се на робството и на социалистическия режим пълна липса в нашия манталитет на чувство за колективна сила. Българинът не е научен да решава проблемите си колективно. Една от най-силните черти в характера ни, която е и част от обяснението за корупцията, е инстинктът за спасяване поединично. Едни се спасяват, като използват каквато възможност им се открие – корупция, кражба, дори на дребно, други – като напускат страната. Ние и навън не сме задружни.

Антон Станков беше казал, че реформата на съдебната система е като местене на гробища – не можеш да очакваш съдействие отвътре. Това е вярно и за реформата на политическа система, обобщава Семов.

 

Конституцията така трябва да се промени, за да отговаря на нашия манталитет – ние нямаме страх нито от Бога, нито от закона, който лесно се заобикаля, нямаме и устойчиво чувство за исторически важното. Ние сме хора, които гледат в много кратък хоризонт, политиците ни също имат къс хоризонт – в най-добрия случай до следващите избори. Но в същото време влязохме в един наглед добър, но всъщност много лош цикъл – 6 години подред избори всяка година. Това обрича управлението на търсене на моментни евтини електорални решения: малко надбавки, на тези да угодим, на онези, защото изборите са след няколко месеца, подчертава Семов. И драматичните промени все да се отлагат!

 

На въпрос дали заявката на управляващите за реформи е изпълнима, Семов отговори: Със сигурност е изпълнима. Но отново се съмнявам, че освен желание, ще има и достатъчно воля – в политиката това са различни неща... Самата логика на движението по политическите коридори е обратна – там просто движението е обратно... Когато за пръв път бях в Лондон, щяха да ме сгазят, защото не съм свикнал да гледам в обратната посока. По същия начин ме сгази политическото движение, защото гледах към ценностите, а не към игрите, към схемите, които политическите коридори налагат…

 

Меракът да се сменят нашите хора с вашите, който впрочем провали от самото начало и кабинета на Орешарски, е вечен... И дори когато има позитивна нагласа, е невъзможна устойчива воля, съпротивата е силна. У нас вече са консолидирани много мощни интереси, почти винаги безскрупулни. И съдбата на нацията не се вписва в сметките им…

А този проблем, познат и в някои други страни, у нас е съпътстван от други два, наистина страшни: демографската катастрофа и ислямизацията на страната. До 20 години цялото ромското население ще бъде ислямско.

Затова е необходима не просто реформа, а изцяло нов конституционен модел, който да ограничи произвола на властите и закрепи образованието като стратегически национален приоритет, настоява юристът от СУ, който работи по новата си книга за правата на човека в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6983 |10.03.2015 Т. Тодоров за Фрог: Българинът е зле, защото е скатавка . 5| 5700 |06.03.2015 Ченгета пред Фрог: Оставката на Лазаров е изстрадана, не можем да й се зарадваме . 8| 5497 |05.03.2015 Д. Йончев за Фрог: Нас ни използват за фон и масовка . 5| 5032 |05.03.2015 Стоян Тонев пред Фрог: Смятам, че съм невинен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads