Реклама / Ads
42| 10619 |13.08.2014 НАРОДЕН ГЛАС

А. Семов пред Фрог: Ние сме една много грозно загиваща държава

.
Ние сме една много грозно загиваща държава. Категоричен съм в две неща. Без нова Конституция държавата си отива. И ако образованието не бъде стратегически приоритет съвсем няма да има значение кой ни управлява. Това призна пред Фрог нюз бившият зам.-председател в 41-то НС Атанас Семов.
 

 

Толкова глупости се направиха през последната една година, че за съжаление ГЕРБ вече могат да си позволят да се държат като водеща партия. Въпросът кой ще управлява държавата вече няма никакво значение. Това, което е важно е какъв ще бъде конституционния модел. Можем въобще да не правим изводи са състоянието в което се намираме, ако не променим Конституцията. Ако забелязвате само десните партии казват, че трябва тя да се промени. ДПС не дава да се издума за промяна, а БСП изобщо не са стигнали до узряване на мисълта за нещо по-сериозно.  На хората им е трудно да разберат тази промяна защото никой не иска да им каже за какво става дума, категоричен е Семов.

 

Според него  радикално трябва да се намали ролята на колективните органи. В Бъргария тези органи раждат непрекъсната анонимна корупция. Това са парламентът на национално ниво и всички общински съвети на местно равнище. Президентът трябва да има много повече власт в условията на референдумна демокрация. Това е моделът, който може да работи в България. Всички големи и важни решения като „Южен поток”, 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, данъчна система и т. н. трябва да се вземат с референдум. Оттам нататък изпълнителната власт трябва да отиде в ръцете на пряко избран президент, който разбира се може да бъде свален от парламента при определени условия. Необходимо е значително да се намали администрацията в административните структури,  да има 6 области в страната и изборност на местните ръководители на съдебната система- прокурори и съдии, изброи юристът.

 

 Възмути се, че  не може население от 6 милиона, колкото е един квартал в Ню Йорк да има 28 области и 28 окръга и  също толкова звена в съдебната система. При това положение  ако имаме избор на областен или окръжен прокурор, ролята на главния прокурор ще стане координационна, а не оперативна. Съвсем друга ще бъде философията на организация на съдебната система при това положение. Според мен главният прокурор трябва да се назначава и освобождава от президента и той да носи отговорност за неговите действия, дапълни още Атанас Семов.

 

Сопоред него моделът, който ще видим през октомври ще е същия като този който е след октомври 1989 година. Това е модела на днешната Конституция, която създава предпоставки за корупция и грабеж. Всичко се повтаря независимо от лицата на властта. Не знам какво още трябва да се случи, за да се убедим, че не е въпроса да сменяме лицата. Всичко опитахме –от царя до падаря му.

Сегашният модел е удобен за тези, които се докопат до властта. И се сещат за значителни конституционни промени едва, когато са в опозиция.

 

Очаквам ГЕРБ да узреят за значителна конституционна реформа, тъй като те са разбрали необходимостта от това, но все още им липсва дълбок анализ на самата промяна. Реформаторския блок или по-скоро старите десни стигнаха до тази промяна, но за съжаление не са устойчив политически субект. Защото при тях въпроса е здали ще ги има. „България без цензура” няма ясна идеология, тя всеки ден е на различен бряг. ДПС са най-облагодетелствани от този модел на етническа мухльовщина и властови хаос, а в БСП тепърва ще започне тази дискусия. За две години тя ще протече , така че през есента на 2016 година може да има президентски избори и избори за Велико народно събрание.

 

 Смятам, че това ще бъде последния ни шанс. Защото ако това не се случи няма да останат абсолютно никакави ресурси за спасяване на държавата. За съжаление в момента дясно мислещите хора са лишени от качестнено представителство. Докато нямаме смислена десница не може да имаме и пълноценна левица.. Ние нямаме лява партия, нямаме нормална и смислена дясна идеология. И затова сме на този хал, закрюци Атанас Семов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6126 |12.08.2014 М. Капон пред Фрог: Отворили сме вратата за СДС и ДСБ . 51| 8665 |06.08.2014 М. Радева за Фрог: Плевнелиев показа държавнически подход . 6| 6405 |04.08.2014 Само във Фрог: Армията евакуира и спаси над 250 души в Мизия . 7| 6657 |23.07.2014 Бони пред Фрог за бутнатите ромски къщи: Трябва да се спазва законът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads