Реклама / Ads
12| 6229 |23.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Шефът на етичната комисия към ВСС бил в доклад за корумпирани магистрати

.
Ясен Тодоров
Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров фигурирал в доклад за корумпирани магистрати, изготвен от бившия главен прокурор Никола Филчев. Този факт повлиява положително върху кариерата на юриста, изстрелвайки го директно в средите на висшите магистрати. Ясен Тодоров днес набързо обяви, че съдия Румяна Ченалова ще бъде махната от мегаделото „Октопод”, преди това да е решено. От Софийски градски съд дори опровергаха думите на Тодоров.
 
За никого не е ясно, обаче как шефът на етичната комисия излезе бързо от въпросния доклад, а темата напълно забравена. Точно на Трифон Зарезан през 2006 г.  във ВСС постъпва отчет от времото на Филчев за дейността на прокуратурата. В него са включени и сигналите за корумпирани магистрати през периода 1999-2005 г. Имената им започват да шетат по страниците на печатните издания, но... нищо необичайно не се случва с тях. Любопитното е, че от публичен, докладът става секретен и никой повече не го вижда. В някои медии се загатва само, че Ясен Тодоров е включен в доклада заради образувано през 2004 г. дело за наркотици и незаконно оръжие срещу двама човека. При воденето му е констатирана "неадекватна мярка за неотклонение за единия от обвиняемите, пораждаща съмнения за корупционни уговорки." На всичко това той лаконично отговаря: Случката приключи и след години излиза моето име. Нищо не е имало срещу мен – нищо наказателно.

Висш магистрат разказа пред "Капитал", че става дума за казус от есента на 2004 г. Тогава в Княжево са убити Асен Младенов–Шаки, двама от обкръжението му - Димитър Бойков и Петър Георгиев, и служителят на 6 РПУ Кирил Живков. Никола Филчев обявява акция срещу криминалния контингент. Именно тогава е задържан 24-годишния Янко Никифоров (от близкото обкръжение на Антон Милтенов-Клюна, убит през 2005 г.) Открити са два автомата, четири тротилови пресовки, ръчна граната и наркотици. Никифоров е освободен от ареста, което провокира проверка от ВКП срещу магистратите, водели разследването. Тогава "Дарик радио" съобщава неофициална информация, че прокурорът и следователката са получили подкуп за освобождаването на Янко Никифоров. Според медиата те са се срещнали с "посредник на име Ясен" в казиното на хотел "Принцес".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5504 |20.01.2015 Ексзамът на КФН: Мавродиев разчиства с комисията неудобните . 49| 9662 |08.11.2014 Почна се! Слави Бинев бесен на Борисов, отрязал го за шеф на комисия . 1| 6508 |29.06.2014 Шефът на ВМА: Ще има структурни промени, дълговете ни са над 100 млн. . 1| 5498 |20.03.2014 Шефът на Фонда за лечение на деца подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads