Реклама / Ads
13| 7647 |29.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Шефът на КОНПИ: КС ни забрани проверка на кмета на Пазарджик

.
Пламен Георгиев
За 7 млн. лв. няма документи за произход. Сумата е преминала през банковите сметки на Христо Бисеров и на неговия доведен син Главинков. Става въпрос за период от десетина години, а Христо Бисеров е подавал декларации като депутат.
 
Това каза в студиото на Нова телевизия Пламен Георгиев, шеф на КОНПИ и даде пример с къща на Бисеров, за която е взет кредит от 300 000 лева, който е бил погасен за една година. Подобен случай е с акции от една фирма, придобити от Бисеров и съпругата му за 50 000 лева и продадени на японска фирма за 750 000 лева. След това част от тези пари са дадени като заем на доведения син на бившия политик.

Пламен Георгиев сравни практиката на Христо Бисеров с тази на братя Галеви, където също са засечени преводи от България към чужди фирми и обратно. Според него, само подадени от прокуратурата данни могат да задействат проверка на КОНПИ и само за лица с повдигнато обвинение.

„Конституционният съд ни забрани да правим проверки по сигнали на граждани с мотива че трябва да има филтър на тези проверки”, каза още Георгиев. С това той обясни, че не са започнали проверка на имотите на пазарджишкия кмет, които очевидно се разминават с доходите му.

„Получаваме информация, че има лице, което притежава скъп диамант, но не можем да започнем проверка”, обясни шефът на комисията, като причината отново е решението на КС. Според него, въведения праг за разследване на лица с недоказани доходи от 200 000 лева, е доста висок и автоматично прекратява разследванията за хора с доходи до тази сума.

Пламен Георгиев посочи и други хора, на които има несъответствие между доходите и имуществото - кмет и главен архитект на община Несебър. Според него, за 2014 година комисията е отнела имущество за 13 милиона лева, въпреки умишленото връзване на ръцете им със закона и решението на Конституционния съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5832 |27.03.2015 Шефът на БАН: Как да привличаме млади учени с 400 лв?! . 23| 8103 |19.03.2015 Борис Цветков за Фрог: Шефът на Пощите е за прокуратурата . 17| 7326 |14.03.2015 Шефът на пожарната: Борисов ме е глобявал за пушене на цигари . 12| 6230 |23.01.2015 Шефът на етичната комисия към ВСС бил в доклад за корумпирани магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads