Реклама / Ads
5| 7505 |03.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Шефът на НЕК: Със скандала срещу мен искаха да прикрият извращенията в енергийната борса

.
Петър Илиев Източник: БГНЕС
Десет компании са блокирали енергийната борса миналата седмица и това се позволява от борсовите правила, коментира пред БНТ изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Това била причина за оставката му.
 

Той обясни, че на борсата има манипулации и липсата на адекватно законодателство може да остави бизнеса без електроенергия. Не НЕК е виновна за високата цена на електроенергията продавана на бизнеса, а липсата на правила на държавно ниво, добави Илиев.


"Търговците писаха че има манипулации, но досега никой не им обръща внимание, в България имаме Закон за енергетиката, имаме Комисия за енергийно и водно регулиране, които определят правилата на регулирания пазар, но никъде в тези правила не се говори за свободния пазар. Никой не защитава родното производство", коментита шефът на нек.






Той допълни, че не е имало натиск да се върне, обаче щяло да излезе, че махането му е предателство.

 

По думите му, има схема, която манипулира борсовата търговия. Според правилата на енергийната борса, на ден могат да се провеждат само седем търга и това пречи на участниците да договарят реални цени.


След обявена ниска цена от НЕК, неназовани от него фирми блокират сайта на борсата и на практика търговията спира.

 

"С атака срещу мен искаха да се прикрият тези скандали и извращенията, които имаше на борсата. Няколко фирми са се възползвали от ниските цени. Проблемът, след като освободихме пазара, ние така го освободихме, че за година и половина от България е изнесен ток за 10,7 млн. мегаватчаса, За този ток, всички сме платили над 700 млн. лв.", обясни той.






Въпреки случващото се на борсата, доставката на ток за населението е осигурена и НЕК продължава да работи, но са застрашени доставките на за бизнеса, тъй като по-евтиният ток се изнася, добави Илиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7437 |26.06.2019 Биляна Петрова: Отново искаха да ни направят капан и да ни вкарат в ареста . 8| 11154 |23.01.2019 Белянова: Шефът на АДФИ Георги Начев пред 150 човека призова, да не казват с кого са спали . 13| 28487 |07.12.2018 Албена Белянова пред Фрог: Шефът на АДФИ ме насилваше! Каза, че сексът върви със заеманата от мен позиция . 4| 10463 |26.07.2018 Само във Фрог: Шефът на КПКОНПИ взел имането на Амигоса, ама друг път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads