Реклама / Ads
1| 9429 |18.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Швейцарски журналист: Кристалина Георгиева е била агент на ДС

.
Кристалина Георгиева
Заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, ”крие скелети в гардероба си”, пише в сайта EurActiv журналистът Георги Готев, който подкрепяше кандидатурата на Ирина Бокова. Той твърди, че ЕС продължава да назначава ръководни фигури, без да е проучило миналото им както трябва, а за миналото на Георгиева се позовава на публикация на интернет страницата на Изследователския институт за външна политика - Foreign Policy Research Institute.
 
Там швейцарският журналист Ив Кугелман е публикувал статия, озаглавена “Основната грешка в ООН, която едва беше предотвратена”. Той твърди, че "в случая на г-жа Георгиева изплуват сериозни твърдения“, свързани с нейното минало и настояще. Тези твърдения са в две категории: миналото ѝ в годините на комунистическия режим в България и нейните контакти с бизнес група с предполагаеми връзки с организираната престъпност.

Статията е обобщение на няколкомесечно разследване по тези обвинения, което  протекло и по време на кампанията с номинацията на Георгиева за поста генерален секретар на ООН, пише той. Изследването е базирано на интервюта с бивши агенти в българските служби за сигурност, политици и „граждани, които имат достъп до съответната информация“. Авторът се е позовал и на архивни материали и открити източници, като е провел и консултации с експерти по работата на тайните служби, в частност в България. Един от тях – бивш офицер от 6-о управление ДС, който в проучването е посочен под псевдонима Андрей Войнов, твърди, че след като започнала да преподава политическа икономика в института "Карл Маркс" Георгиева е била вербувана като информатор на службите.

Според твърденията това ѝ гарантирало да продължи научната си дейност в лондонското училище по икономика през 1987 г.  Авторът започва с това, че българският премиер Бойко Борисов посочи Георгиева като кандидат за най-високия пост в световната организация само седмица преди вземането на финалното решение. Казва се, че въпреки загубата й, тя ще остане зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета на ЕС.

“Има сериозни съмнения за миналото на Георгиева от времето преди демократичните промени, както и за сегашните ѝ семейни връзки с бизнес конгломерат, който американските дипломати в София описват като "един от доайените на българската организирана престъпност", пише Кугелман и цитира имената на няколко души от обкръжението на Георгиева, включително офицер от комунистическите тайни служби, който твърди, че Георгиева е била важна за тях. Посочва се и че Георгиева отрича подобни връзки. В публикацията премиерът Борисов е цитиран да казва, че Георгиева "има досие" и се обяснява, че това е термин, който се отнася за информатори или сътрудници на тайната полиция в България.

Той цитира и източници, които твърдят, че Георгиева е имала връзки с "Мултигруп" - бизнес империя от ранните години на демокрацията в България. Дава се и пример за дъщерята на Георгиева - Десислава Кинова - която била дългогодишен служител на компании от групировката. Кугелман посочва, че американски дипломати описват "Мултигруп" като "доайен на българската организирана престъпност". Дори и твърдението да е преувеличено, е вярно обаче, че в САЩ има отвращение към точно тази бизнес група, което се потвърждава от официална кореспонденция на Държавния департамент, разкрита от Wikileaks, пише авторът.

"Въпросите, свързани с Георгиева, говорят за по-широк проблем: твърде често, както в ООН, така и в ЕС на лидерски постове се назначават хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол", убеден е Кугелман.

Това са стари твърдения, които с течение на времето бяха оборени едно по едно, отговарят на публикацията от екипа на Кристалина Георгиева. Те бяха неверни, когато бяха отправени за първи път, те остават неверни и днес, когато биват повторени в пореден опит да се опетни името на г-жа Кристалина Георгиева.

статията на Готев  в EurActiv четете ТУК
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5995 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4591 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3398 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3735 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads