Реклама / Ads
9| 7766 |28.04.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Симеон Николов: Въпросът вече не е, ще има ли четвърта вълна на Ковид–19, а в какво грешим?

.
Симеон Николов
Вместо неоправдан оптимизъм, въпреки че сме на последно място по ваксинация срещу Ковид–19, би било добре да извлечем поне поуки от грешките на други страни. Оказва се, че дори такива, които до преди няколко седмици бяха шампиони с една ефективна и бърза стратегия за ваксинация и бяха достигнали близо 40% ваксинирани, са връхлетяни от нова вълна на Корона вируса с много по–заразен щам и в резултат– двойно по–висока смъртност, а заетостта на леглата достига 97%.
 

Населението след изтърпяните пълни затваряния е зашеметено и разочаровано.


Първата поука : Пандемията не може да бъде победена само чрез ваксинация. Когато всичко се фокусира върху ваксинацията от самото начало на кампанията, не трябва да се пренебрегват други важни мерки като тестване, проследяване на контакти и превенция. Тогава по-младите, неваксинирани хора започват да се превръщат постепенно в по-засегнатата група, каквато тенденция има в България. Задълженията на властите за тестване и проследяване заразените трябва да остане, но и поведението на всеки трябва да е отговорно, а точно това ни липсва.


Втората грешка: твърде бързото облекчаване на мерките, въпреки че вълната не е била напълно приключила, но правителство бързо е дало приоритет на стимулирането на икономиката. Това подценяване на пандемията и икономическият фокус, които вече са били обострили предишната вълна, сега отново потапят съответната страна в хаос. Отново трябва да ни светне лампичката, че е възможно да се случи и с нас. ООН прави оценката, че Чили например може да бъде отхвърлена 20 години назад в своето развитие след новата вълна на Ковид–19. На този фон дребнотемието в политическия дебат в България изглежда уродливо.


Третата поука: Случващата се трагедия въпреки 40% постигната ваксинация в страни, в които желанието за ваксинация остава високо, поражда въпроса, а какво да правим ние, като все още има много българи, които не вярват във ваксините? Поставянето на ваксина трябва да е израз на солидарност! Излиза, че и в културата за това сме по–назад от латиноамерикански и азиатски страни.


Четвърта поука: Докато има страни като Индия, в които по паркингите подреждат телата на мъртвите, както показаха по българската телевизия, няма спасение от вируса и на другите континенти. Затова спешно трябва да отпаднат ограниченията за лицензите и концентрирането на милиардните печалби в отделни фирми, за разпространението на една или друга ваксина заради геополитически съображения и вражди.


Пета поука: Картината с блъскащите се български лични лекари за да получат по два флакона, която видяхме по ТВ, оставя горчилката от един друг нащенски плоблем, че не може да се освободим от калинките, неспособни да организират дори една здравна кампания, а ежедневно и безропотно се сбогуваме с близки и роднини. Заслужено! Способността да изтърпиш всичко е деградация към най–страшното!

 

Симеон Николов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6637 |18.02.2021 Политологът Първан Симеонов: Новото правителство ще е компромисен вариант . 12| 8906 |27.01.2021 Румяна Ченалова: Средният пръст на В. Симеонов е прeстъпление по чл.325 НК . 9| 6232 |14.01.2021 Политологът П. Симеонов: Избирателната активност ще се повиши, ако дойде нов месия . 4| 7009 |24.10.2020 Слави Трифонов окончателно спечели дело срещу Валери Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads