Реклама / Ads
11| 8772 |20.07.2010 НАРОДЕН ГЛАС

Скараш ли се с властта, празно няма да има

.
Пеньо Пирозов Източник: klassa.bg
Публикуваме писмото, което ни изпрати Пеньо Пирозов, водещ артист в Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Без редакторска намеса.
 
Отворено писмо до БТА
До Председателя на Народното събрание
До Президента на Република България
До Министър председателя на Република България
До Министъра на Вътрешните работи
До Комисията по култура към Народното събрание
До Министъра на културата на Република България

Уважаеми дами и господа,
Поводът за това писмо е един „приятелски” разговор, на който бях поканен вчера. Темата: Предстоящата реформа и моето поведение в нея. В излагането на причините за този разговор ще бъда кратък, защото няма време, а събитията се развиват много бързо! И защото за всичко останало говори моята биография като творец и личност.

1. Като водещ артист от „Оперетата” недоумявам, защо Министерството на Културата иска да изтрие имената на ДМТ ”Ст. Македонскси” и балет „Арабеск”, и да зачеркне от културната история на България една 60 и една 40 годишна традиции.

2. Предвижда се реформа с болезнени съкращения. Съвсем естествено е като Председетел на Синдикат Музикално сценичен Арт – КНСБ, да се опитам да спася тези : 61 работни места от театъра, 240 работни места от музикалните институти и 249 работни места от Националните културни институти. Защото не вярвам, че спестените пари от тях ще решат проблемите на държавата, но знам със сигурност, че с този акт Министерството ще унищожи Европейската традиция в музикално-сценичната култура на България.

„Приятелската” среща беше с моя работодател Тодор Димитров (Димитър Тодоров, бел.ред.), който ми предаде , по думите му, ”Лично послание от Министъра”, което продължава да ми звучи като заплаха: Че пет човека само ако вдигна, директно дърпат чертата на Музикалния театър. „ Стачки да вдигаш, байряк да веете.... ще ви оставят без заплати, колкото е нужно, докато приключат”. Че няма да пея, че никога повече няма да стъпя в операта, че ще ме превърнат в провинциален певец от провинциална „чета”?!? И пътищата ми извън страната ще бъдат спрени. Защото цитирам: „Скараш ли се с властта, празно няма да има”. Обвиниха ме в борба срещу правителството. Заради тази моя позиция на артист и синдикалист...

Това ли е начина да се проведе една културна реформа? Да се наложи!? Силово! Без диалог? - На всяка цена!

Като гражданин, който е участвал в учредяването на движение, а в последствие партия ГЕРБ, продължавам да вярвам, че точно ГЕРБ, в лицето на г-н Бойко Борисов и г-н Цветан Цветанов, има сили да реформира и извади държавата ни от дълбоката материална и духовна криза.

Нека се помолим на Бог да отвори очите и сетивата ни! За едно по-добро бъдеще!

София Пеньо Пирозов
18.07.2010г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8167 |12.07.2010 Открито писмо на „Кингс Табако” . 12| 10785 |06.07.2010 Химн на Министерство на здравеопазването . 7| 6206 |28.06.2010 Стана ли България по-четяща? . 7| 6075 |25.06.2010 Теслата с газа можеше да се избегне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads