Реклама / Ads
20| 13731 |30.12.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Слатински: В институциите пишат ”СигОрност”, останах без думи

.
Днес един приятел дойде от другия край на София при мен в почивния ден, за да ми покаже документ, изготвен от хора в неговата държавна институция. Наистина това се оказа изключително неграмотно и удивително повърхностно съставен документ, но с претенции, нахално надничащи зад банални и кухи фрази.
 

Виж, братко, каза ми той - ето това е нивото, то вече се измерва в сантиметри - по няколко сантиметра само над морското равнище, над кота нула! И потресаващото е - продължи той, - че тези абсолютно некомпетентни хора са напълно неспособни да осъзнаят колко са некомпетентни!!


От прочитането на документа останах без думи. Махаме правописните грешки, като изписването на сигурност с "о" - сигОрност. При това няколко пъти.
Успокоих моя приятел, като му казах, че това, което той е установил, от 1999 г. се нарича Ефект на [Дейвид] Дънинг - [Джъстин] Крюгер.


При Ефекта на Дънинг-Крюгер некомпетентните хора имат самоувереността и самочувствието, че са по-компетентни от останалите и изобщо не са в състояние да осъзнаят и да оценят своята некомпетентност. Те правят погрешни изводи и вземат неправилни решения, но поради слабата си квалификация, не могат да си дадат сметка какви груби грешки допускат. Колкото по-слаба е тяхната компетентост, толкова по-високомерно и по-агресивно, без никакво съмнение в своята професионални умения и в катастрофично неведение за експертната си непригодност, те отстояват своите виждания и знания. Освен това се самовъзпроизвеждат, защото ако компетентият човек се заобикаля с компетентни хора, то некомпетентният човек се заобикаля с некомпетентни хора.


Безкрайно безполезно е да се опитваш да обясниш на некомпетентния човек, че е некомпетентен - той няма да те разбере именно защото е некомпетентен. Обречен на неуспех е всеки опит да му покажеш и докажеш, че даден проблем има трудно и сложно решение, защото той е убеден, че всичко е много по-лесно и много по-просто и че той най-добре знае какво и как.


Можем да обобщим с по-философски привкус така – колкото повече знае (и може) един човек, толкова повече той знае, че нищо не знае; а колкото по-малко знае (и може) един човек, толкова повече той не знае, че нищо не знае...
Ефектът на Дънинг-Крюгер се превръща в основна характеристика на днешната ни власт. Този ефект е главната причина да виждаме  толкова много нарцисизъм, нахаканост, напереност, неграмотност, пълна липса на трезво схващане за способностите си, свещена простота в изказа, наивна самоувереност в силите, нахално демонстрирано самочувствие и тотална неспособност за преценка на тяхната компетентност  у изключително голям брой хора.


Именно поради този ефект толкова много представители на властта са като излезли от един калъп - говорят с груби грешки и неразбиране на материята, като колкото по-повърхностни са техните познания, колкото по-семпли са те в интелектуално отношение, толкова по-самовлюбени и по-силно повярвали са си в говоренето...

 

Николай Слатински, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5172 |03.12.2018 Николай Слатински: България е в опасност заради самата себе си . 19| 14740 |14.11.2018 Слатински: Ако не изтеглим България от блатото, ни чака хаос и разпад . 11| 14783 |03.07.2018 Рут Колева: Къде го има това: пишат специално законопроект за продукта на една компания?! . 0| 5397 |28.06.2018 Проф. Слатински: Европредседателството си отива, събудете се вече, деца!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads