Реклама / Ads
9| 7058 |12.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Ев. Славкова за Фрог: Провокация е хипотезата, че Борисов и Плевнелиев ще си сменят постовете

.
Евелина Славкова
Чува се, че премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев ще си сменят постовете. Това е една от провокативните хипотези, които съм чула през изминалите дни. С оглед на многобройните събития, които се случиха и продължават да се случват на политическата сцена през изминалите дни, многобройните тълкувания на събитията създават плодородна почва за разнообразие от хипотези, голяма част, от които бих определила като екзотични.
 
Не виждам логика в такова преобръщане на позициите. С още по-голяма категоричност е трудно да се види и желание за такава ротация. Това коментира за Фрог социоложката Евелина Славкова.

Никога не трябва да подценяваме и общественото мнение и не може просто някой да заеме някаква обществена позиция особено от тези сфери, които коментираме без обществото да е казало своята дума.

Тя коментира и темата с предсрочните избори. След последните събития някак си се усили усещането, че ще има предсрочни избори и тези предсрочни избори ще се случат в кратък срок. Но, както няколко пъти съм коментирала вече, не мисля, че такъв сценарии ще се реализира в рамките на тази година. Част от обясненията ми са вътрешнополитически: Борисов не би искал Плевнелиев да прави трети служебен кабинет, както и че в парламента ГЕРБ няма проблем с намирането на подкрепа към настоящия момент. Това, разбира се, ще бъде проверено с подкрепата за Томислав Дончев за социален министър идната седмица. Не трябва да пропускаме и външнополитическата обстановка и нестабилността в Европа, смята тя.

ПФ на няколко пъти заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си от правителството, но след разговори с Борисов нещата се успокояваха. Не трябва да подценяваме, че непрекъснати заплахи могат да провокират реакция от ответната страна. Патриотите вече създадоха проблем на Борисов с промените в избирателния кодекс. Не трябва да забравяме и антиевропейската линия на поведение на патриотите, което също ще произвежда проблеми и конфликти в правителството. Значение за отношенията между ПФ и Борисов ще бъде позицията на партньорите относно частичното вето на президента върху определени текстове в Изборния кодекс. Не виждам това правителство, дори с цената на множество компромиси , да успее да изкара пълния си мандат, коментира тя.

Социоложката коментира и напълните на Цветан Цветанов да заеме някой от тези постове. Аз мислех, че президент търсим тази година, а не премиер. Това в кръга на шегата. Трудно е да се каже, че нещо не може да стане при положение, че никога не се знае как точно ще се подредят картите в бъдеще и дали след години това няма да бъде възможен сценарий. На този етап, в тази конфигурация на политическия пейзаж, вътрешнопартийната ситуация и разпределение на позициите в ГЕРБ, събитията от миналото с повдигнатите обвинения срещу Цветанов, всички тези елементи няма как да  окажат благоприятно влияние. Не трябва да подценяваме личната преценка на Цветанов и въпреки напрежението, което се усеща между него и Борисов, те са скачени съдове, които не могат един без друг, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9352 |12.05.2016 Кутев пред Фрог: Станишев не искаше Пеевски да е шеф на МВР . 17| 13736 |12.05.2016 Октай пред Фрог: Борисов и Първанов се скарали зверски преди седмица заради президентския пост . 26| 8997 |11.05.2016 Коритаров пред Фрог: Срамен политически акт ще е, ако се отхвърли ветото на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads