Реклама / Ads
26| 18248 |13.05.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По следите на фурмите! Христо Григоров пред Фрог: Не сме далавераджии! Топката не е в БЧК! /документи/

.
Едни позабравени дубайски фурми пак се размърдаха из кутиите. Търговска сделка ли били? Дарение ли били? Фурми, маски, дезинфектанти, пачки? Всички замесени се омотаха като пилета в кълчища.
 

Преди дни Иван Ангелов „Градуса“ тотално се оплете в обясненията си за бартерната сделка с фурмите с Обединените арабски емирство, при която миналата година, в началото на пандемията от коронавирус, „Градус“ бе една от фирмите, които доставиха месо чрез правителствен самолет срещу фурми.

 

„Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба.“ Това негово изречение пред парламентарната комисия предизвика буря от въпроси, кръстосан разпит и смущаващи разминавания в твърденията на бизнесмена.

 

Фрог нюз се свърза със сочения с пръст в последните дни Български червен кръст, които в действителност приема фурмите.Според предоставени документи изпращач на стоката е PAL TECHNOLOGY Dbu Dhabi United Arab Emirates. Пристигнала е с полет № FB 5960/ FB 5968. Прави ни впечатление обаче, че:

 

„При заприходяване на стоките и услугите се установява, че има разлика между декларираното от Агенция „Митници“ количество и реално наличното в склада на БЧК. След инспекция се установява следното:

 

.

Оказва се, че БЧК не задържа фурмите за дълго. 50% от тях са дарени на Главното мюфтийство.


.

Другите 50% останали в БЧК. Целта на организацията била от фурмите да раздадат по малко, но на повече места. Пред наш екип организацията представи отчети от структурите по области. От тях става ясно, че фурмите са отишли в социални домове, домове за възрастни и др. От разказа на Българският червен кръст стана ясно, че някои от обитателите там за първи път в живота си опитвали фурми. Ето къде са отишли те според отчетите на организацията:


.


.

Ние от Червения кръст не сме далавераджии. Ние не знаем нищо. Ние получаваме 9 тона дарение по указание на Министерство на икономиката, имаме официално писмо. Тези 9 тона влизат в нашия склад, общата стойност на дарението е 17 000 лева. Съгласувано със социалното министерство, 50% даваме на мюфтийството те да ги разпределят за социално-слаби хора. Другите ги разпределяме в цялата страна на наши структури. Имаме пълен отчет. Когато се прави дарение то задължително се вкарва в нашия централен склад и от там го разпределяме към цялата страна. Вярва се на документи! Как ще печелим от фурмите? Червеният кръст не е търговска структура. Целта им е ако може отнякъде да изскочи зайче, за да се отклони вниманието на цялото общество от проблемите. Е, няма да е Червеният кръст“, категоричен бе пред Фрог шефът на БЧК акад. Христо Григоров.

 

Топката не била в Българския червен кръст. А къде е? Остава отворен въпросът каква е била съдбата на останалите 50% от фурмите, отишли в ръцете на Главното мюфтийство. Неколкократно направихме опит да се свържем с тях. Не само стационарният, но и мобилният телефон на с човека, приел фурмите - Бейхан Мехмед, даваха единствено сигнал „Свободно“.

 

Фрог Нюз отправи запитване и към транспортното министерство, под чиято шапка се намира правителственият „Авиоотряд“ 28:

 

1.  Какво е било натоварено във въпросния самолет от България за Дубай?

2.  Освен пилешко месо, имало ли е и нещо друго?

3.  Полетът бил ли е директен или с междинно кацане? Ако е така къде е било то?

 

Екипът ни продължава по следите на фурмите.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7641 |27.04.2021 Христо Казанджиев: ”Булгартрансгаз” и страната ни затънаха в дъгова спирала от ”Балкански поток” . 0| 4281 |23.04.2021 Иво Христов: ЕК да оптимизира сроковете за издаване на географските указания . 59| 16986 |07.04.2021 Христо Иванов: Зад концесията на Летище София стои Домусчиев . 19| 12894 |01.07.2020 По следите на фурмите: Властта мълчи за дарението от ОАЕ, въпреки шумната реклама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads