Реклама / Ads
2| 13024 |08.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Соня Найденова хвърля ръкавица на Цацаров: Атакувайте скандална привилегия на ВСС!

.
Източник: БГНЕС
Казусът със скандално решение на ВСС, с което кадровиците си осигуриха солидни обезщетения след края на мандата, дописвайки закона, чака решението на главния прокурор Сотир Цацаров.
 
След отказа на прокурора от Върховната административна прокуратура Виктор Малинов и на зам.-главния прокурор Ася Петрова да атакуват привилегията пред съда, остава само един вариант – да го направи обвинител №1.

Ще оспорите ли нищожното решение на съвета, в чието приемане участвахте, ще защитите ли все пак законността? – хвърля ръкавицата на Цацаров Соня Найденова от ВСС.

Този път става дума не за прословутите кариерни бонуси, които парламентът все дава на кадровиците, а за решение на самия пленум на ВСС от 16 март т.г., „съвпаднало” с лекцията на Лаура Кьовеши в Съдебната палата. В него съветът приема, че членовете на ВСС, главният инспектор и инспекторите от Инспектората след изтичането на мандата им имат право на обезщетение също като магистратите, които напускат системата. Т.е. че за кадровиците ще важи правилото, че след 10 г. стаж като съдии, прокурори или следователи те имат право на обезщетение, равно на прослужените магистратски години, до 20. В прочита на ВСС това означава членовете му, които не са от съдебната власт, но някога са били, да прибавят едни 5 магистратски години към стажа си и да вземат солидни „премии” след мандата. Които ще са още по-солидни, ако пътьом настоящите кадровици са работили и като инспектори в Инспектората на ВСС.

От привилегията могат да се възползват и членовете на ВСС, които идват от съдебната власт и вече са получили обезщетение, но по-малко от 20 заплати. Соня Найденова, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев я определиха като „мнима и недопустима“ и настояха ВСС сам да отмени решението си, но мнозинството отказа, пише още De Fakto.bg.

После Найденова се обърна към прокуратурата, защото като член на колективния орган ВСС тя няма право да оспорва неговите решения, колкото и да е несъгласна с тях. Но държавното обвинение има и правото, и задължението да го направи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5576 |26.07.2017 Постоянният арест вече няма да надхвърля 2 години . 1| 5252 |19.07.2017 Цацаров: Марешки използва откровени клевети . 3| 6649 |18.07.2017 Цацаров: „ЦУМ гейт“ бе един огромен сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads