Реклама / Ads
0| 4799 |11.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Социалното министерство обмисля край на дългите почивни дни

.
Министерството на труда и социалната политика подготвя промени в Кодекса на труда, с които да отговори на искането на работодателите занапред да няма сливане на почивни дни.
 

Така, когато официалният празник е например във вторник, понеделникът вече няма да се слива с изминалите събота и неделя и съответно няма да се отработва в събота. Ако служителите искат сливане, ще трябва да си пуснат отпуск.

 

“Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички. През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си”, коментира във вторник социалният министър Зорница Русинова пред журналисти.

 

“Това, което ще предложим, е много проста предвидимост с фиксиран брой официални празници и ако те се паднат в събота или неделя ще се почива в понеделник, като понеделникът няма да се отработва”, обясни Русинова.

 

По този начин Министерският съвет няма да решава кои ще са сливанията на работните дни.

 

“Считам, че и за хората, и бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички”, каза Русинова, цитирана от Медиапул.

 

Тя коментира още, че до момента бизнесът има индикативни изчисления, които се отнасят за определени сектори. “Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата”, каза Русинова.

 

Бизнесът отдавна настоява да се сложи край на дългите почивки, като според изчисленията на работодателските организации това коства загуби на икономиката от порядъка на 400 до 600 млн. лева на година.

 

Според проучване на работодателските организации едва 8% от фирмите, вероятно от туристическия бранш, одобряват сливането на почивни дни, а над 60% смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

 

Преди ден в подкрепа на това да се прекратят дългите почивки и отработването в събота се обяви и председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев (БСП). Той даде пример с "уникалния" месец май, в който имало 18 работни и 13 почивни дни. Кънев определи като абсурдна и практиката за отработването в събота, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4785 |09.03.2016 Илия Илиев: Ако трябва, ще полежа, обмислям да напусна парламента . 5| 10365 |18.11.2015 Александър Атанасов: В агроминистерството има черна дупка . 2| 7341 |01.08.2014 Половин дузина напират за военното министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads