Реклама / Ads
3| 9738 |02.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Спас Ташев за Фрог: Царят спря българските книги в Македония

.
Договорът за добросъседство между България и Македония е повратна точка. Ако между две държави са съществували приятелски отношения, може и без него, но между България и Македония имаше огромно разминаване между думи и дела. От тази гледна точка е хубаво да има повратен момент, в който на старата политика да се сложен край и да се даде ново начало. Това заяви пред Фрог македонистът д-р Спас Ташев.
 

В Македония се заговори, че това е трети Илинден, затова не бива да омаловажаваме договора. След подписването му обаче може нищо да не последва за двете страни. Договорът е като врата, на която има ключ. Преди между Македония и България в чисто културен аспект нямаше обмен на идеи. То и днес няма, но поне има шанс той да започне. Ако ние разчитаме, че с договора сме си свършили работата, се лъжем и след няколко години ще констатираме, че той не си е свършил работата. Съществуват според мен илюзии, че сме разрешили проблемите между страните с магическа пръчка. Истинската работа тепърва предстои.

 

Вчера в Скопие имаше митинг против подписването на договора. На него обаче присъстваха 30 души. Самият факт, че представители на македонската православна църква излязоха с декларация в подкрепа на договора, е много показателен. Както знаем, тя е създадена с богословията на Тито, Югославия и тогавашните югославски служби.

 

На местните избори България може да бъде определяща поради причината, че има около 70 000 души с българско гражданство и около 20 000 души чакат да получат гражданство. Това е една голяма електорална маса, която теоретично може да повлияе на резултата. За съжаление тези хора на не могат да променят вота, тъй като не са организирани. Няма център в България, който да е ориентиран към тази категория граждани в Македония.

 

В момента в Македония няма българска книга. По време на Любчо Георгиевски се разпространяваше българска книжнина. Тя беше спряна, когато Симеон Сакскобургготски бе на власт. Нямаме информационно присъствие в Македония, за да искаме македонското самосъзнание да се промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7403 |02.08.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Безпринципен бъркоч е новият антикорупционен орган . 3| 18944 |01.08.2017 Само във Фрог: Разжалваха видни кадри на КОЙ в МВР . 8| 8647 |31.07.2017 М. Андреев пред Фрог: Решетников нареди на Борисов да загуби президентските избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads