Реклама / Ads
0| 5978 |18.12.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Трагедии без справедливост: Бисер, Мизия и Хитрино

.
Кошмарът в с. Бисер
Ще дочакат ли справедливост в Хитрино, Бисер и Мизия след трагедиите, които ги сполетяха? На 6 февруари 2012 г. скъсана дига на язовир Иваново помита село Бисер, 11 са жертвите. Точно след 2 месеца ще се навършат 5 години от потопа. Осъдени няма. Тази седмица от прокуратурата съобщиха, че разследването е приключило, но без да е ясен собственикът на язовира, причинил трагедията.
 
На институциите в момента им е много по-важно да установят в кой точно миг е залят Бисер, защото от това зависи дали обвиняем ще бъде Министерство на отбраната или Община Харманли. Това ще стане ясно до месец, твърди прокуратурата. 

Има и трети вариант - извършителят да остане неизвестен и собственикът на язовира да остане неизвестен.

 

Иначе за пет години хората получиха нови къщи, но не всички. Получиха нова канализация и асфалт, но не навсякъде. И така от село, възродено от безпрецедентната доброта на хората от цялата страна, Бисер се превърна в паметник на завистта.

 

За баба Kалина наводнението носи смърт - водата отнема съпругa й. „По-добре двамата заедно да вървяхме, отколкото така да остана сама”, казва тя.

Други 56 семейства остават без дом. Вместо нов дом Росен Господинов получава фургон.

 

„Пета година чакаме нови къщи. В крайна сметка на някои има, на някои няма”, констатира той.

 

От общо 56 семейства само 34 получават нови къщи. Държавата не се включва в строителството. Разчита се на събраните дарения, а парите не стигат за всички. Имотни и безимотни стават врагове.

 

„Понеже жестоко пострадахме, не очаквах да има такава завист, понеже ми е построена къща”, коментира Иван Делев.

 

Росен обаче се чувства обиден, че средствата не са разпределени правилно.

Пет години след потопа Бисер още не е намерил покой - заради къщите и заради липсата на  виновни. Разследването приключи, но въпросът чий е язовирът, причинил бедствието, още е без отговор.

 

В очакване на справедливост хората от Бисер дадоха на съд държавата си.

Две години по-късно - на 2 август 2014 г. приливна вълна помита град Мизия и отнема два човешки живота.

 

Прокуратурата заключи, че виновни няма. Виновен е дъждът, който се е излял в несметни количества. 

Хората в Мизия обаче са категорични, че природното бедствие е придружено с безхаберието на властите и институциите. Според тях язовирите са изпуснати едновременно, в последния момент, и затова градът тогава е бил превърнат буквално в басейн.

 

Почти две и половина години след потопа те не са получили обезщетения за възстановяване на домовете си.  Хората продължават да смятат, че държавата е неглижирала тяхното нещастие.

 

Всъщност има един осъден жител на Мизия - Цветелин Димитров, който обикаляше водоемите след потопа и алармираше за проблеми в състоянието им. Глобиха го с 1000 лева за това, че създавал излишно напрежение и уронва престижа на държавата. Той обаче се оказа едва ли не пророк, защото през пролетта на тази година един от най-опасните за Мизия язовири - Рогозенският, скъса преливник и едва не скъса стена. Тогава отново беше обявено превантивно бедствено положение за Мизия, едно село беше евакуирано.

 

Пред bTV Цветелин Димитров заяви, че вече е платил глобата с лихвите. „В края на клипа, който пуснах, единствената моя грешка беше, че бях споменал: Да ви е честит ГЕРБ. Всички последствия дойдоха само и единствено заради тези думи”, каза Димитров.

 

На 10 декември 2016 г. взрив на цистерна от влакова композиция взе 7 жертви в Хитрино. Спасителната операция все още продължава.

 

Селото все още е жива рана след трагедията. Евакуираните жители на селото и към този момент нямат пълна яснота кога ще могат да се завърнат по домовете си.

Операцията по обезвреждане на цистерните продължава, до момента от жп релсите към близката до Хитрино каменна кариера са извозени, след това предстои те да бъдат напълно обезвредени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6571 |16.04.2024 Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството? . 5| 2834 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5290 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 2940 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads