Реклама / Ads
0| 6589 |08.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Три години решетка за бившата шефка на Агенцията по вписванията

.
Виолета Николова
Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше осъдена на 3 години затвор за раздадените 53 000 лева бонуси. Присъдата е от Софийския апелативен съд (САС). Това е второ решение по делото. Преди година Върховният касационен съд (ВКС) върна на втората инстанция процеса. Тогава Николова беше оправдала и подсъдимите с нея Тотка Стоилова и Райна Иванова.
 

През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) осъди Николова на 5 години затвор, припомня "Правен свят". Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Райна Иванова беше оправдана. Делото е гледано в отсъствието на бившата шефка на Агенцията по вписванията, въпреки че с последните изменения в Наказателно-процесуален кодекс, присъствието на подсъдимите за тежки престъпления е задължително пред втората инстанция. НПК позволява изключения, когато отсъствието не пречи на делото, подсъдимият е в чужбина и няма уважителни причини за неявяването му, както е и в конкретния случай. Още преди година стана ясно, че Виолета Николова е с тежко заболяване и се лекува в Англия.

От решението на съда пък е видно, че още преди да се разболее, тя се е установила и работи на Острова. За длъжностно присвояване в големи размери предвиденото наказание е от 3 до 15 години затвор, но според САС наказанието на Николова трябва да е минималното от 3 години. Именно заболяването на подсъдимата е мотивирало съда да измени присъдата, като в решението се казва, че то "независимо от проведеното химио и лъчелечение с отзвучаващи усложнения, налага бъдещо проследяване". Разследването и делото продължават вече 5 години. Според съда наказание от 5 години затвор "би било проява на ненужна репресия". Въпреки тези съображения, САС е единодушен, че няма основания за условно наказание за Николова. Здравословното състояние на Николова не бе счетено както налагащо съществено смекчаване на отговорността ѝ, така и приемане на същото като самостоятелно основание за отлагане изтърпяването на наказанието.

Дали здравословното състояние на Николова позволява да стои в затвора, според Софийския апелативен съд е въпрос, относим към изпълнението на наказанието и няма отношение към преценката при налагането му. Според обвинението, в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. Николова е присвоила 53 000 лева от бюджета на агенцията като бонуси. 48 000 лв. раздала на себе си, а други 5000 били за служители. Обвинение, че е улеснила шефката си, бе повдигнато на Райна Иванова - директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" в Агенцията по вписванията, а финансовият контрольор в агенцията Тотка Стоилова бе обвинена за неупражнен контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6021 |01.03.2016 БАН: Следващите 5-10 години са фатални за България . 1| 5990 |23.12.2015 Как се е променила българката за 100 години (ВИДЕО) . 2| 7819 |12.11.2015 М. Гунчева за Фрог: За седмици медиацията решава делбата, съдът - за години . 3| 7790 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads