Реклама / Ads
4| 5939 |12.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Цацаров крие кои прокурори са ходили в Русия

.
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров е отказал достъп до обществена информация за посещенията на български прокурори в Русия, в рамките на подписаните програми за сътрудничество между България и Русия, за периода на мандата му – 2012 – 2019 г. Източници от прокуратурата съобщават, че на обучение в Русия е бил зам. главният прокурор Иван Гешев.
 

Това става ясно от публикация на „Капитал“.  Медията е получила мълчалив отказ от информация за датите, участниците, темите и разноските по командировките.  На сайта на прокуратурата има публикувана програма за сътрудничество, подписана в края на 2014 г. от руския генерален прокурор Юрий Чайка и от българския главен прокурор на Сотир Цацаров. Според разписания документ през 2015 и 2016 година е имало минимум четири посещения - две на български прокурори в Москва и две - на руски прокурори в София. През април 2016 г. в Москва е било обсъждано участието на прокурори по дела за корупция и тероризъм, а през есента в София е била проведена кръгла маса на тема "спазване на правата на предприемачите като една от приоритетните насоки на прокурорския надзор".

 

Може да видите: Програма сътрудничество с Русия 2015 - 2016 г.

 

През пролетта  и есента на 2017 г. Юрий Чайка и Цацаров се видяха два пъти – в Москва и в София. Един от резултатите на срещата е нова програма за сътрудничество.

Според българската прокуратура на срещата в София през септември темите на срещите са били "противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност". Според руската прокуратура е било договорено обучение на български прокурори в Москва и кръгли маси в областта на тероризма, но и на противодействието на корупцията, а освен това били обсъдени теми като екстрадицията и оказването на помощ по разследвания.

 

"Капитал" съобщава още, че по информация на техни източници в държавното обвинение, през 2018 г. на посещение в Москва е била група от прокурори, в която влизат градският прокурор на София Емилия Русинова и тогавашният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев, който днес е заместник на Цацаров.

 

Проверка на Фрогнюз установи, че и програмата за сътрудничество през следващия период 2017-2019 година е публикувана на сайта на прокуратурата.

 

Може да видите: Програма сътрудничество с Русия 2017 – 2019 г.

 

Публикувани са още  много други меморандуми и споразумения с държави като Унгария, Италия,  Украйна, Швеция, Франция, различни провинции в Германия, Казахстан, Белгия, Турция, Китай, Македония, Виетнам, Гърция и др, но резултатите от сътрудничествата и потърсените данни по Закона за достъп до обществена информация ги няма никъде.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7279 |05.02.2019 ”Правосъдие за всеки”: Защо Кьовеши води в конкурса за гл. прокурор на Европа, а Цацаров не участва в него? . 5| 12096 |09.01.2019 Адв. Карадалиев: Над 20 сигнала съм подал срещу Гешев и Цацаров за незаконни действия . 12| 6305 |22.11.2018 Цацаров стартира проверка срещу Горанов заради жилището, дадено му от Домусчиев . 0| 5890 |08.11.2018 Весислава Танчева: Шестте имунитета, искани от Цацаров, са като за булка на сватба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads