Реклама / Ads
1| 5562 |03.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Цялата ни държава е позор, казва мъжът, изобразил Вазов върху колата си

.
Деян Здравков Източник: БНР
Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ се е превърнала в емблема на българските националноосвободителни борби. 29-годишният Деян Здравков от великотърновското село Самоводене е изписал цялата творба и лика на Иван Вазов върху автомобила си, предава БНР.
 

Нека носим и още срама по челото, синила от бича, следи от теглото. (...) Беласица стара и новий Батак в миналото наше хвърлят своя мрак.

 

Това са първите строфи от одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов. Пълният текст на творбата, станала емблема на българското опълчение, и лика на големия творец са изрисувани на колата на Деян Здравков. С патриотичното си возило, както сам го нарича, 29-годишният мъж иска да събуди заспалия ни родолюбив дух и да провокира младите да отдават почит на националните ни герои и будители.

 

Младите успели българи и родолюбците плодят в душата ми гордост, а позор е цялата ни държава, каза с категорична убеденост Деян Здравков: За мен цялата държава е позор в момента… Имаме лъв на герба, а живеем като мишки. Българите тънат в мизерия. Държавата затъва.

 

И една от причините за това е днешното училище, гневен е Деян Здравков. Българската история трябва да се учи не по 2-3 часа седмично, а всеки ден. Той не е „хейтър“. Обяснява, че сили му дава устойчивостта на държавата и народа ни през смутните векове от миналото ни.

 

Самоводчанинът Деян Здравков се занимава със строителство. Казва, че не може да разбере съвременните младежи, които в масовия случай не се интересуват от нищо: Те младото поколение по принцип не им пука. Този живот в България вече е много зле.  Не желая да ходя в чужбина, да напускам държавата.

 

Любовта си към Иван Вазов Деян Здравков наследил от родителите си, които описва, че са поетично настроени души. Още като малко момче майка му, която е била началничка на пощата в Самоводене, му рецитирала Вазовата поезия: Вазов е описал най-добре мъките на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6533 |12.01.2017 Съдът изпълни нареждането да ”отърве” държавата от вложителите в КТБ . 0| 6692 |10.01.2017 Фрогоко: ”Златен скункс” се отказва повече от ”Златен век” . 1| 4973 |04.01.2017 За първото (не)българче на 2017 г. и традициите на умиращата българска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads