Реклама / Ads
1| 7194 |28.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Цв. Кирилова: България не узря десетилетия, че трябва да изгони Търговците от Храма!

.
Цвета Кирилова
На триците скъпи на брашното евтини! Или настъпи ли времето за улов на шарани?! Дни наред следя с интерес шумните и добре организирани реакции по случая „Апартаментгейт“, за да видя докъде може да стигне мисловния процес на прехвалени и самозабравени политици, социолози, политолози, журналисти и анализатори.
 

Ден след ден медийният ефир се изпълва с мега коментари, мантри, свръх анализи, разследвания, предположения, обвинения, нападки и на никой от всички „светила“ не му светна, че масираното и много добре организирано стимулиране на скандала, с привидна цел – разрушаване на основите на партия ГЕРБ и нейното сгромолясване, в никакъв случай няма да изпрати формацията в небитието.

 

Толкова думи се изговориха, толкова псевдозащитници се впуснаха едни гърди напред да бранят „бедните“ собственици на по-нови и по-стари жилища от всякакви партийни централи, структури на властта и институции. Толкова журналисти се определиха кристално чисто на чия партия служат, толкова анализатори, разработчици и партийни функционери скачаха в необятно дълбоки води, за да извадят неочаквано голям улов, а те самите увиснали на куките като шарани.

 

„Апартаментгейт“ е достъпен за всички данъкоплатци скандал. Сериозните теми, далавери, кражби и мощни корупционни практики изискват сериозни мисловни процеси, много отговорна и задълбочена анализаторска, дори разследваща дейност, която не е по силите на беззъбата медийна среда, чийто зъби – резци бяха извадени от устата на професионалната журналистика в продължение на няколко години. И се постигна дълготърсеният ефект журналисти – дръжки на микрофони. Е, не всички, разбира се, тук-таме има останал някой друг динозавър.





Засиленият обществен интерес, поради лесната достъпност и опростената разбираемост на скандала от всеки гражданин, е търсен и дори желан ефект. При 4+3=7 милиарда загуба от сделката с КТБ, малцина граждани на Републиката разбраха, че парите са изчезнали от джоба им. Те дори и не вдянаха, че платиха сметката двойно, но и не реагираха никак шумно за това. Приеха тормоза и поражението си с любов и търпение. Партиите в целия политически спектър, познати като Статуквото, дори не понесоха никакъв негатив от всичко това. Напротив. Основите им се втърдиха и продължиха да функционират постарому.

 

Как се създава достъпен скандал в общественото пространство с цел негативът да се превърне в позитив и как може да се използва обществената енергия за катализиране и усъвършенстване на този процес? Значи 7 милиарда лева, изчезнали по схема, се оказват недостатъчно условие за взривяване на общественото недоволство. Изгледжа интелигентността на народа тогава е надценена. Не бих искала да е така, но уви.

 

Необходим е по-простичък сценарий, по-достъпен за ума и доста по-емоционален.

На „Апартаментгейт“ ще реагират всички и никой няма да остане безразличен. И заваляха нападки, обвинения, злоупотреби, сделки, действия по документ законни, но неморални, действия явни от години, но осветени точно в днешно време.

 

Партиите колабират, но поради контрапродуктивен инат отказват да променят системата и да свикат ВНС. Досега бяха изправени пред патова ситуация. Световното общество се събуди и вече трудно може да бъде лъгано. Световното общество разбра, че то командва и вече не е лесно да бъде мамено, подценявано и издоявано. То иска да живее различно, в нова материя и в нов дух.

 

България не може да остане незасегната от ветровете, не защото е на върха, както строителната компания, която е брулена от бури и вихри на върха на копието, а защото е орган в цялостната система на световно равновесие.

 

Над българската политическа класа виси със страшна сила Дамоклев меч. Всеки партиец търси спасение на политическата сцена, вкарвайки се да решава по един наболял социално-значим проблем, инак неразрешаван цели 30 години. Каква нежна загриженост за милия избирател?! И в стремежа си да остане на повърхността започва да го разрешава, без да търси парламентарен и партиен консенсус. Всеки е сам за себе си, когато корабът потъва. Търси да се яхне на нечий обществен сал, за да стигне до брега невредим.

 

Строителите на различни сценарии за държавно управление си ги бива, признавам, слабост обаче им е само обществения интерес, правят го заради частния. При някои актьорите са оцелели и невредими, при други са отпаднали от необходимост от политическата сцена и порядъчно забравени във времето.

 

Оцеляването е въпрос на такт, умение и комбинативност. Така е в бизнеса, каквато изглежда да е и политиката в последно време. Цели строителни компании си имат офиси в Парламента. И, когато Ви писах, че нямаме Народно събрание, а Търговско събрание, май някои дори не разбраха.





Всички знаем, че клетките се размножават само чрез делене – процес, при който съдържанието на майчината клетката се разделя между новополучените дъщерни клетки. Вие какво точно очаквате да стане, докато настоявате лидерът и създателят на ГЕРБ, както се титулува в публичното пространство, да уволни и изгони от партията дясната си ръка Цветан Цветанов? Да се разпадне ГЕРБ, и после трагично и безславно да паднат БСП, ДПС, ДОСТ, Патриотите и всички останали кореноплодни?

 

Ако Цветан Цветанов напусне парламента, ГЕРБ 1 на Бойко Борисов ще създава впечатления за временна травма и неудобство. По същото време строителят на структурите по места Цветанов съвсем спокойно може да се усамоти и да използва времето по предназначение и да създаде ГЕРБ 2. Ще се рафинират и дефинират твърди ядра на бизнес структури, партийни съратници, избиратели и поддръжници.

 

И така, Уважаеми дами и господа, ГЕРБ 1 ще се коалира с ГЕРБ 2 и могат да си управляват заедно като единомишленици още дълги години! Нова система? Всичко е въпрос на гледна точка. Шарани на куки има много, търговците казват, че са в Парламента. Обаче Господ в кошара не вкарва, сам човек си избира съдбата. Който каквото си направи, друг не може да му го направи.

 

България не узря десетилетия, че трябваше отдавна да изгони Търговците от Храма! А Храмът винаги е бил на Истината.

 

Цвета Кирилова, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5499 |11.03.2019 ”Фондация Анимус”: България е челник по жертви на трафик . 10| 6741 |05.03.2019 Илиян Василев: България погрешно се фокусира в руския газ като единствена опция . 24| 16174 |03.03.2019 Александър Морфов: Искам да освободя България от лумпените, които дерибействат вече 30 години . 1| 5808 |01.03.2019 Иванчева и Петрова: Инструкцията за конвоиране ще носи нови присъди за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads