Реклама / Ads
1| 12054 |07.09.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Цв. Василев пред Болкан инсайт: Престъпление е да се национализира „Дунарит”

.
Цветан Василев
Бившият банкер в изгнание Цветан Василев нарече опитите на българското министерство на икономиката да купи оръжейния завод Дунарит ”грабеж”.
 

Цветан Василев, чието екстрадиране от Сърбия е поискано от властите в София, каза пред Болкан инсайт, че мерките за национализиране на оръжейния завод "Дунарит", свързан с някогашната му бизнес империя, биха били престъпление.

Той добави, че това се прави с помощта на българското правителство и държавната прокуратура като услуга за неговия влиятелен бивш бизнес партньор, депутатът и бизнесмен Делян Пеевски.

 

Василев добави, че фирмата за оръжие, която рискува да загуби лиценза си за износ поради продължаващо разследване на прокуратурата, е регистрирала годишни продажби от над 50 млн. евро и годишна печалба от около 15 млн. евро, поради което не се нуждае от държавно подпомагане и контрол. Случаят "Дунарит" беше "организирано престъпление с участието на държавни служители", твърди Василев.

 

Болкан инсайт се свърза с прокуратурата във връзка с обвиненията, но към датата на публикуване нямаше отговор. Ръководството на Дунарит междувременно не се е отказало от борбата да запази контрола върху оръжейната фабрика. Изплатени са част от дълговете им миналата сряда, като по този начин отслабва аргумента за национализиране на завода. Василев беше обвинен през юли 2017 г. в ръководене на организирана престъпна група, която е източила или присвоила около 1,4 милиарда евро от активите на Корпоративна търговска банка, която фалира през 2014 г.

 

Оттогава Василев живее в изгнание в Белград със семейството си, чиято екстрадация българските власти също искат, пише медията. Българската прокуратура твърди, че е ограбил банката, като използва активите си за финансиране на свързани дружества. Все още няма отговор на въпроса кой е действителният собственик на "Дунарит". Анализ на синдиците на КТБ публикуван през февруари посочи, че офшорната компания EFV International Financial Ventures, собственост на Василев, е била действителният собственик на веригата от дружества, свързани с оръжейната фабрика "за продължителен период от време".

 

Синдиците твърдят, че офшорната фирма контролира оръжейното предприятие чрез две фирми - Кемира и Хедж Инвестмънт България - и двете задлъжнели компании, които са получили заеми от КТБ. В интервюто Василев не отрече, че банката му е финансирала компанията, която е купила производителя на оръжие през 2005 г. - Дивал 59. Той добави, че фалиралата компания е била превърната в печелившо предприятие. Две компании се конкурират за контрол над Дунарит преди държавата да обяви планове за национализация.

 

Това са EMCO, производител на оръжие, и Viafot Investment Bulgaria, които медиите свързват с депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Василев свързва опита на държавата да придобие Дунарит с Пеевски, като твърди, че депутатът е повлиял на ключови решения на българското правителство. В писмено изявление пред медиите от 21 август Пеевски отрече да има връзка с каквито и да е компании в оръжейната индустрия, включително и Дунарит. Шансовете на EMCO за придобиване на контрол над завода намаляха в края на юли, когато властите отнеха търговския му лиценз.

 

Дунарит има същата съдба, след като трима членове на борда на директорите бяха обвинени, че са източвали средства, които са изпращали на Василев в Белград.

Василев отрече обвиненията, като нарече България "прокурорска диктатура".

Той каза: "Защо не го докажат? Такова нещо е лесно да се докаже. Имат достъп до цялата документация." Плановете на министерството на икономиката да национализира компанията, като погаси дълговете й към фалиралата КТБ и други кредитори, междувременно се сблъскват с препятствия.

 

След като министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че министерството е започнало да изкупува дълговете и активите на Дунарит, миналата сряда компанията изненадващо изплати част от дълга си, ефективно блокирайки опитите на държавата да я придобие.

 

Изпълнителният директор на Дунарит Кръстьо Кръстев заяви в четвъртък пред националната телевизия, че Софийски градски съд е подкрепил искането му да спре национализацията. Кръстев добави, че компанията има и други дългове - в размер на около 20 млн. евро - но увери телевизията, че и те ще бъдат покрити.

Министерството настоява, че основният мотив да бъде придобит Дунарит е предприятието да продължи да работи и неговите 1300 служители да бъдат защитени. Караниколов все още не е обявил дали ще предприеме по-нататъшни мерки, за да стане компанията държавна собственост, отбелязва още медията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11653 |06.09.2017 Цветан Василев: „Дунарит” винаги е бил цел на Пеевски и Борисов . 12| 28091 |03.09.2017 Кулезич: Прокуратурата поискала от Цветан Василев 15 милиона евро . 14| 9406 |03.09.2017 Илиян Василев: Прокуратурата охранява корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads