Реклама / Ads
7| 8470 |24.06.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Цветеслава Гълъбова: Тези, които налагаха мерките, не ги спазваха

.
Д-р Цветеслава Гълъбова
”На нас ни се пращаха много различни послания и това е един от проблемите, за да се успокоим твърде рано. Ние виждахме как през цялото време се налагаха мерки, но не бяха добре обосновавани, което поражда съпротива. Виждахме как масово тези, които налагаха мерките, не ги спазваха.”
 

Така д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски", коментира дали има успокоение от пандемията.


Няма как да се постигне вече дисциплината от лятото, смята тя. "Мисля, че няма да се получи. Вече е топло, тогава беше студено. Изкарали сме вече една дълга изолация. Хората имат нужда да пътуват, да се прегръщат, да се целуват. И пак повтарям – не виждаме управляващите да спазват тези мерки. Това също е много важно."


Пример за това е и последната разходка на премиера Бойко Борисов до Рилския манастир, която завърши с глоба от 300 лв., защото премиерът не носеше маска в Светата обител. В момента със заповед на министър Ананиев от вчера маските отново са задължителни на всички закрити места без хранителните заведения и дискотеките.


"Трябва да сме наясно, че само говоренето не стига. Личният пример е много важен. Когато има разминаване с това, което казвам и това което върша .", подчерта експертът.

 

С разум и с информация и с ясното съзнание, че все пак говори за инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път и вероятността да се разболеем според експертите е много голяма. Не трябва да отиваме в крайност – "о, боже!". По тази логика трябва да стоим със скафандри. Не бива чисто психически да се натоварваме с това нещо. Трябва да сме предпазливи. Хубаво е, че се научихме да си мием ръцете. Добре е, че вече работодателите може би ще разберат, че като кихаме и кашляме не е добре да сме на работа. Че бременните и майките не са лоши работници. Ако свикнем когато сме болни да пазим околните е добре, но да с епазим от другата крайност, посочи тя как ще преболим пандемията.

 

"Колкото е необходимо може да продължи. Въпросът е, всеки човек как го понася. Някои го понасят с повече щети, други - с по-малко. Лично аз смятам, че психически здравите хора, ще го преминат с по-малко щети. Проблемът е при невротиците. При някои се подобриха, при други се влошиха, очаквано. При повечето последиците ще се проявят след като мине всичко. Нека мине 1 година и ще видим кой как го е преживял.", смята Гълъбова.

 

Надявам се пандемията да не ни е променила, каза психиатърът."Силно се надявам, защото нашият температмент е хубав. Това, че се обичаме, че обичаме да се докосваме, прегръщаме, е хубаво. А и това, което виждам, май не сме се променили. Тук не става въпрос, да сме като нашите южни съседи, но все пак ние сме топли и се надявам това да не се промени."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14015 |07.06.2020 Цветеслава Гълъбова: Шехерезада освен да разказва приказки е и приказно богата . 17| 8351 |01.06.2020 Цветеслава Гълъбова: В навечерието на Деня на детето - 10 деца пребиват друго дете! . 6| 8804 |14.05.2020 Ченалова към полицаите пред НС: Колко пъти тези, които пазите сега, са решили Ваши проблеми? . 11| 9294 |25.04.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: Търсим разум в Космоса, а забравихме за земния разум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads