Реклама / Ads
10| 17737 |28.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Учители пред Фрог: Криминални типове карат деца като роби на полето, от Инспектората ни карат да си мълчим

.
Това е един от микробусите, заснет от учители Източник: Фрог нюз
Учители от плевенско се оплакаха пред Фрог нюз, че децата, вместо да ходят в клас, насила ги принуждават да работят на полето. Всяка сутрин криминални типове натиквали в микробуси хлапетата като роби и ги карали да копаят. В същото време от Инспектората в общината налагали наказания на учителите, ако решат да се оплачат, че хлапетата ги няма.
 

По думите им наскоро ситуацията ескалирала до крайност,  след като 12 директори на училища в общината били наказани с предупреждение за уволнение. Източниците ни са категорични, че това е станало, защото са се  ожалили, че болшинството деца, основно от ромски произход не влизат изобщо в клас. Предаваме разказа на учителите, които от страх да не загубят работата си, предпочетоха да не застават с имената им:

 

„Ако видите документацията в Инспектората за посещенията на учениците , която след това отива към министерството, ще си помислите, че всичко е цветя и рози. Но това е фалшива новина. В малките населени места с ромско население, училищата са напълно празни. Карат ни учителите да ходим да си събираме децата по къщите. И сутрин е ад-ние дърпаме ученика за едната ръка, от другата го теглят родителите му. Те искат детето да отиде на полето, където за ден ще им донесе 30 лева. Изобщо не ги интересува, че помощите ще им спрат. Псуват ни, бият ни, какви ли не унижения търпим. Щом напишем за неволите си в Инспектората, следва наказание.

 

Там хората си пазят местата и искат да няма проблем. Ние сме пращали снимки с микробусите, които карат на работа учениците. Шофьорите са криминално проявени. Те взимат по 5 лв. на ден за всяко дете. Това ги стимулира да са на страната на родителите. Опитахме да информираме за това всички възможни държавни институции, но последваха нови наказания. Всеки вдига рамене.  И разбрахме, седим си, траем си и отчитаме дейност на хартия. В същото време в техникумите и гимназиите тези деца не могат дори да си напишат името без грешка. Затопли ли се времето, занятия не се провеждат. Класните са празни. Произвеждаме едни неграмотни хора. Местните управници не се интересуват от проблема, защото са биз-бизе с арендатори и земеделски производители, за които работят хлапетата. Така всички са вързани. Лятото учители не взимат заплата, защото я дават на ромите да си запишат децата в тяхното училище“.

 

С тв екип решихме да заснемем „борбата“ за учениците между учители и родители. Последва дълго убеждаване, че ще запазим анонимността на учителите. Основните опасения на даскалите бе да не ги уволнят. В деня на снимките, обаче те решиха да се скрият. Обясниха, че всички, без изключение, са  извикани по спешност в министерството в София.


Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6480 |20.06.2019 М. Димитров за Фрог: Управляващите ще преследват бизнеса, финансирал опозицията . 10| 15914 |18.06.2019 Само във Фрог: Свързани с Пеевски фирми са строили рушащата се Северна тангента . 8| 29200 |17.06.2019 Иванчева пред Фрог: Туморните маркери са ми повишени, не може да съм бременна. Удариха ме жестоко . 6| 14639 |12.06.2019 Октай пред Фрог: Субсидията пак ще е 11 лева, Пеевски ще притисне Борисов за бъдещия главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads